Енциклопедия

Раздел Статии:

Защо пожълтяват листата на фикуса?

Защо пожълтяват листата на фикуса?

При фикуса са известни две болести, които причиняват повреди по листата. Едната е известна като листни петна или листен пригор. Причинява се от гъбата антракноза – Gloeosporium elastica. По периферията на листата се появяват големи, закръглени, жълто-кафяви петна, отделени от вътрешната част с тъмнокафява широка ивица. Понякога петната достигат доста големи размери и обхващат голяма част от листа. Върху петната гъбата образува малки, черни, точковидни плодни тела, в които се образуват розови спори, посредством които болестта се разпространява. Засегнатите тъкани прегарят. Силно повредените листа опадат. Резките температурни колебания благоприятстват развитието на болестта.

За да излекувате растението, съберете и изгорете болните листа и напръскайте с фунгицид.

Напетняването и изсъхването на листата на фикуса може да бъде причинено и от физиологическо заболяване, което се дължи на по-ниската температура и неравномерната въздушна и почвена влажност. При промяна и влошаване на тези условия се нарушават някои жизнени процеси в растението. От периферията към средата по листа се появяват жълти петна, които по-късно потъмняват, обхващат целия лист и той окапва. Тази болест се среща често по фикуса. Появява се обикновено, когато се променят установените условия на отглеждане, преместване на друго място и др. При подобряване на режима на отглеждане болестта отшумява.

Потъмняването на листата може да се дължи и на щитоносни въшки. По фикуса се срещат няколко вида сферични и полусферични щитоносни въшки, които се намират по долната страна на листата, наредени около главния нерв.

 

 | Views: 299 | Прочетено във Вестник за градината