Енциклопедия

Раздел Статии:

Защо пожълтяват листата на лозата?

Защо пожълтяват листата на лозата?

Ако жълтеенето започва от най-старите листа, една от причините е недостиг на азот. Пожълтява ли върхът и най-младите листа, това е признак за неинфекциозна хлороза. При по-силно развитие на хлорозата се засяга и нерватурата на листата, появяват се некрози, започващи от ръба на листата. Може дори да изсъхне главината.

Нормалното азотно хранене подобрява външния вид на растенията, особено в първата половина на вегетацията, листата и младите леторасти бързо растат и се ускорява развитието на пъпките.

Излишъкът на азот предизвиква буен растеж на леторастите, тъканите стават рехави, неустойчиви на болести и ниски температури. Излишъкът на азот в края на лятото задържа узряването на гроздето и леторастите, а полученото вино има тръпчив вкус, трудно се избистря и боледува.

При недостиг на азот надземните части отслабва, листата издребняват и изсветляват, прирастът на леторастите намалява, а от там и количеството и качеството на реколтата.

Ако признаците, които вие наблюдавате, наподобяват неинфекциозна хлороза, сега трябва да маркирате лозичките, а рано напролет да внесете тор, съдържащ желязо. За препоръчване е желязото да е хелатирано.

 

Правилно нахранените дават много грозде

 

От органичните торове може да използвате добре угнил оборски тор или компост, нормата е 3-4 т на декар. Птичият, който е много по-богат, в доза 300-400 кг на декар. Поради голямото последействие органичните торове се внасят на 2-3 години преди основната обработка на почвата, за да бъдат заорани на по-голяма дълбочина.

От азотните най-голямо приложение в лозарството намира амониевата селитра, тя е подходяща за всеки почвен тип. За добре запасена 1 почва се препоръчват 8-10 кг азот на декар, ако е амониева селитра – 25-30 кг на декар. Азотните торове се дават рано през пролетта, не по-късно от 20-30 дни преди разпукването на пъпките. След разпръскването им по повърхността на почвата се заорават. Може да се направят две подхранвания – с първата пролетна обработка, а второто – при наедряване на ягоридата.

По време на вегетацията може да напръскате лозите с торове за листно подхранване. Подхранването да се прави при облачно време или привечер, за да може листата да погълнат разтвора. Пръсканията с тор може да съчетаете с третирания срещу вредители.

 

 | Views: 363 | Прочетено във Вестник за градината