Енциклопедия

Раздел Статии:

Защо ми окапаха сливите?

Защо ми окапаха сливите?

Причина за предивременното опадане на сливите може да бъде сушата, но тази година пролетните и летните валежи бяха достатъчни в повечето райони на страната. Освен сушата, недоизхранването на плодовете, особено когато растението е претоварено, се дължи и на по-бедните и силно пропускливи почви. В такъв случай е необходимо по-обилно торене с оборски и минерални торове, своевременни поливки и обработка на почвата при заплевеляване.

При сливата предивременно опадане се получава и при болните от шарка растения. Един от най-чувствителните към тази вирусна болест е сортът Кюстендилска синя слива, която в близкото минало беше основен сорт у нас. Чувствителни към шарката са и много други сортове като: Дряновска, Италианска, Поп Харитон и др. Сортът Стенлей сега заема най-много площи у нас е и толерантен към тази болест, която не се лекува с нищо. Той се заразява с шарка, но плодовете не се засягат. Устойчиви са още сортовете Зелена ренклода, Изобилие, Чачанска найболя, Алтанова ренклода, Монфорска, Нансийска мирабелка и др.

Във връзка с опадането при сливата трябва да се има предвид и масовото опадане на завръзите още в началото на тяхното формиране. Основна причина за това е нападението на сливовата плодова оса. За предотвратяване на това опадане  задължително трябва да се извършат 1-2 пръскания, като особено важно е пръскането в края на цъфтежа с необходимите препарати.

За намаляване на опадането, както на завръзите, така и на плодовете много важно е редовното провеждане на необходимите мероприятия, като торене, напояване, обработка на почвата и борба с болестите и неприятелите по сливата.

За да поръчате разсад за сливи, НАТИСНЕТЕ ТУК

 

 | Views: 331 | Прочетено във Вестник за градината