Енциклопедия

Раздел Статии:

Защо коледничето не цъфти редовно?

Защо коледничето не цъфти редовно?

Коледничето е известно още като “епифилум”, а в каталозите може да го намерите и като “шумбергия”. Много сполучливо е и руското му име “новогодишен фенер”. И наистина, когато растението зацъфти, оформя пламтящ кръг на въображаем фенер чародеец. В родината си Бразилия – районът на Рио де Жанейро, го наричат “зигокактус”. Там се развива във влажните тропически гори. Заселява се по стволовете на дърветата или по пънове, където образува малко храстче.

Много любители на цветята се оплакват, че не могат да се насладят на цветовете му, защото те или не се образуват, или пък опадат. Като се имат предвид условията, при  които е оформен видът, ясно е, че причините трябва да се търсят в неспазване на биологичните изисквания. За доброто си развитие растенията се нуждаят от влажен въздух, разсеяна светлина и за разлика от останалите кактуси – много богати на хранителни вещества почви. Затова съставяйте почвената смес от добре разложен оборски тор, листовка, чимовка и пясък в съотношение 2:2:2:1. Запомнете още, че растенията не понасят големи съдове, защото кореновата им система е плитка и слаба. Поради тази особеност по-възрастните екземпляри трябва да се прехвърлят в нови саксии едва през 4-5 години, като отначало се използват саксии номер 8-10, а по-късно – номер 12-14.

Обърнете внимание, че пак обратно на останалите кактуси периодът на покой протича през лятото. Тогава поливайте растенията съвсем слабо, колкото да не пресъхнат. За да получите очакваният изобилен цъфтеж около коледните празници, ще трябва да прекратите покоя през октомври. Това ще постигнете, като постепенно учестите поливките, като едновременно увеличавате и количеството на водата. През зимата саксиите трябва да са на североизточен прозорец или пък на западен. Така през деня ще получават оптималното количество разсеяна светлина. Ако вашите саксии са на южно изложение, то през обедните часове ще трябва да ги засенчвате.

Важно! След като се покажат цветните пъпки, не трябва да променяте мястото на саксията, та дори и да не я завъртате! Всяко поместване може да стане причина пъпките да опадат. За напъпващите растения най-подходящо е да поддържате температура 18-20 градуса. Целесъобразно е в началото на цъфтежа да я намалите на 6-8 градуса. Тогава той може да продължи дълго време.

Поддържайте въздуха винаги умерено влажен. Неговата сухост е една от причините цветовете да окапват преди да са прецъфтели. Това налага да проветрявате помещенията редовно. Уместно е да поставяте съдове с вода за изпаряване.-

Ако всяка година стриктно спазвате множеството изброени условности, то растенията ви ще цъфтят без да ви смущават.

 

 | Views: 513 | Прочетено във Вестник за градината