Енциклопедия

Раздел Статии:

Изпитан метод за защита от пролетни слани

Изпитан метод за защита от пролетни слани

Плодните дръвчета са най-чувствителни на ниски температури през пролетта, в началото на вегетацията си, като най-голяма е чувствителността на цветовете и особено на младите завръзи. Трябва да се има в предвид, че цветовете загиват дори при 1ºС-20ºС под нулата, а младите завръзи при -10ºС За борба с пролетните измръзвания се използва задимяване чрез запалване на различни материали и димни шашки. Димната завеса намалява излъчването на топлина от повърхността на земята и растенията и това възпрепятства охлаждането на долните слоеве на въздуха. Освен това горящите материали също загряват малко въздуха.

Задимяването е най-старата, най-евтина и най-популярна мярка за предпазване на реколтата от късните пролетни мразове и слани. В насаждението предварително трябва да се приготвят купчини влажна слама, листа, развалено сено, постеля на добитъка и други подобни материали. В основата на купчината се поставя малко сух материал, за да започне горенето. Купчинките се правят с височина 0,5 м и ширина в основата 1,5 м, посипват се със земя и се разполагат в градината към средата на март с разчет 1-2 купчини на 100 кв.м площ.

Задимяването започва в периода на разпукване на пъпките при температура около и малко под 0ºС и при цъфтеж и завръзване на плодовете до -5ºС. Не трябва да се запалват всички купчинки наведнъж, а по 1-2 откъм подветрената страна. Масовото, най-силно опушване трябва да се проведе скоро след изгрева и да продължи след издигане на слънцето, тъй като тогава вероятността да загинат цветовете и завръзите и най-голяма. След края на периода на сланите горивния материал се изнася от градината и се поставя в компостна яма.

 

Има и препарати, които защитават от измръзване

 

Най-подходящ е СКУДО ТЕРМ. Това е нетоксичен и биоразградим кополимер, който веднъж разтворен във вода и напръскан директно върху цялата изложена повърхност на растенията образува пропусклива мембрана, без цвят и мирис. Той притежава свойствата на гъвкавост и еластичност, които му осигуряват перфектно приспособяване към цялата надземна част от растението. Специфичното действие на препарата се изразява в това, че значително се намалява възможността на загубата на вода при изпарение, като по този начин осигурява защита на растението от резките температурни промени и от комбинираното влияние на температура и вятър.

Скудо Терм, позволява да бъдат намалени до минимум всички клетъчни изгаряния, причинени от слани, от високи температури и от дехидратация, причинена от вятъра и преките слънчеви лъчи.Препаратът се прилага предимно самостоятелно, поне 48 часа преди метеорологичното явление, разтворен в съотношение 1-2% (1-2 л на 100 л вода).

Скудо Терм не е фитотоксичен и не оставя следи по културите.

 

За да поръчате Скудо Терм, НАТИСНЕТЕ ТУК

 

 | Views: 775 | Прочетено във Вестник за градината