Енциклопедия

Раздел Статии:

Захванете си нов рододендрон чрез отвод

Захванете си нов рододендрон чрез отвод

Доскоро екзотика, днес рододендроните са много търсени декоративни храсти. Няколко фирми ги предлагат на пазара – естествено в саксии. Често обаче любителите пропускат факта, че у дома те трябва да ги отглеждат не като саксийни, а да ги настанят на открито и то обезателно на сенчести места. Безброй са питанията след това, защо растенията им са загинали. Но тези, които познавайки капризите им, ги гледат така, че успяват да се радват на буйно растящи и изобилно цъфтящи растения.

 

Размножаване – чрез семена или резници?

 

Разбира се, че рододендроните може да се размножават със семена. За любителите обаче този метод не е подходящ. Семената узряват късно през есента. Поникват бавно, а до цъфтеж растенията достигат невероятно бавно. Този метод се ползва само при селекцията на нови сортове. 

Вие можете да вкорените резници, но и този метод не винаги е успешен. Необходими са специални условия, за да се осигури постоянно висока въздушна и умерена почвена влажност, при висока постоянна температура.

Сигурният начин да получите ново вкоренено растение е чрез залагане на отводи. Най-подходящият срок за полагането им е от юли-август и по изключение може да продължи и през септември.

  1. Първо ще трябва старателно да оформите вадичка в почвата в такава посока, че избраната клонка да не се извива, при което може да се пречупи. Покрийте основата й с подходяща за родадендрони почвена смес с кисела реакция. Такава готова смеска може да намерете в цветарските магазини. Сами обаче можете да я подготвите като размесите почвата с листовка от иглолистни видове.
  2. От майчиното растение изберете силна външна клонка, излизаща близо до почвената повърхност.
  3. Почистете от листа тази част на клонката, която ще поставите в почвата, като оставите върха да е богато облистен.
  4. Върху тази страна, която ще легне върху почвата нанесете няколко съвсем леки нарушения на кората, за да предизвикате активно деление на клетките.
  5. Внимателно приведете и положете обезлистената част на клонката в приготвената ямка. Фиксирайте я здраво, като използвате подходящи дървени или телени кукички.
  6. Покрийте изобилно зафиксираното място с предварително подготвената рохкава почвена смес, като оставите връхчето свободно над почвата.
  7. Полейте обилно. През цялото лято почвата трябва да е умерено влажна. Така още до есента отводът ще се вкорени. Но не бързайте да го отделите от майчиното растение. Ще го отделите и засадите на подходящо сенчесто място в почва с кисела реакция чак през пролетта.

 

 | Views: 116 | Прочетено във Вестник за градината