Енциклопедия

Раздел Статии:

Засейте сега семената на кобеята

Засейте сега семената на кобеята

Любителите цветари трябва да знаят, че успехите в цветарството се осъществяват при строго спазване на всички условия за  добро развитие на растенията. Едно от тях е навременното засяване на семената. Спазването на сеитбените срокове е гаранция за развитието на красиви и обилно цъфтящи растения.

През януари и началото на февруари се засяват семената на кобеята. Това растение се отглежда като едногодишно. За един сезон то образува стъбло, дълго до 8 м. Стъблото на кобеята е катерливо и леко вдървенено. Листата му са чифтоперести, събрани в двойки по 23. Всеки лист завършва с мустак. Едрите му цветове са разположени на дълги дръжки и имат форма на звънец. В началото на цъфтежа те са обагрени в зелено, а впоследствие  във виолетово. Кобеята цъфти от юли до октомври. Тя е чудесен вид за озеленяване на северни и източни балкони. Захваща за стените с мустаците си и затова не се нуждае от подпори.

Семената на кобеята се засяват в кисела почва, богато наторена. Температурата в помещението трябва да бъде 14-16 градуса. Младите растения се пикират поединично и им се поставят подпори. През април се изнасят в помещение с пониска температура за закаляване, а през май се засаждат в съдове и се изнасят на постоянно място. Кобеята е чудесен вид, с който могат да се озеленят сгради, стълбове, стени и др., без да се ползват подпори.

 

За да поръчате семена за кобея, НАТИСНЕТЕ ТУК

 

 | Views: 455 | Прочетено във Вестник за градината