Енциклопедия

Раздел Статии:

Засейте сега зелето, което ще разсаждате през октомври

Засейте сега зелето, което ще разсаждате през октомври

За да режете зелки още в края на април и началото на май, засейте сега семената на открита добре наторена и обработена леха. Необходими ви са 7-8 г семена на кв. метър. Семената на зелето са дребни – с диаметър 1-2 мм, сферични, гладки, червени до тъмнокафяви. Запазват кълняемостта си дори четири-пет години. Покълват за 3-4 дни, но при полски условия и след 10-14 дни.

Разсадът ще е готов за засаждане след 35-40 дни, като му осигурявате необходимите хранителни вещества, добре разрохкана почва и влага. Не допускате плевелите да го заглушат. При опасност от вредители (мана, листни въшки, гъсеници) вземайте предпазни мерки.

Предзимното зеле трябва да садите на площи с южно изложение и добре защитени от студените ветрове. Подходящи са алувиалните с неутрална реакция, които бързо се затоплят през пролетта, а през есенно-зимния сезон не се преовлажняват. За предшественици добри са домати, пипер, зърнено-житни, зелен фасул, които са били добре торени. Растителните остатъци от тях се почистват, наторява се с угнил оборски тор, двоен суперфосфат, калиев сулфат и се изорава. Набраздява се на 60-80 см разстояние.

Растенията се засаждат около 15-20 октомври, а в по-топлите райони – до началото на ноември, на разстояние между 30-40 см в реда.

За да оцелее посевът през зимата, разсадът трябва да е здрав, с дебели стъбла, къси междувъзлия и развити корени, с 5-6 същински листа. Закаленият разсад с няколко листа не се поврежда при захлаждане до 7 градуса. Сортовете за есенно засаждане и презимуване на открито понасят до -8, -10, даже до -15 градуса.

 

За да поръчате семена за зеле, НАТИСНЕТЕ ТУК

 

 | Views: 284 | Прочетено във Вестник за градината