Енциклопедия

Раздел Статии:

Засейте ряпата в ниски лехи

Засейте ряпата в ниски лехи

Ряпата не понася високите летни температури и дългия ден. Поради това не се засява през пролетта, когато денят нараства и стълбчето в термометъра се покачва все по-нагоре и по-нагоре. От друга страна са й необходими 80-90 дни, за да направи качествени кореноплоди. Практиката е установила подходящия срок – края на юли в по-хладните райони и началото на август в по-топлите.

Ако сте решили да си отгледате ряпа, подгответе мястото, като обработите почвата на около 20 см дълбочина. Оформете ниска леха. Подходящата ширина е 1-1,2 м, а дължината е според това колко ряпа искате да отгледате или колко позволява теренът. За предсеитбено торене може да използвате 20 г амониева селитра, 40 г суперфосфат и 20 г калиев сулфат на квадратен метър. Няма да сгрешите, ако вместо тези торове използвате добре угнил органичен тор – по около кофа за квадратен метър, но голяма ще е грешката ви, ако торът е пресен или полуразложен. В такова състояние ряпата хич не го понася и ако направи някакви кореноплоди, те ща се уродливи, с лоши вкусови качества, негодни за консумация.

Семената засейте на редове през 30 см един от друг в плитки до 2-2,5 см браздички. На квадратен метър засейте не повече от един грам семена. До поникването поливайте всеки ден. Семената никнат за около 5 дни. След това може да разредите поливките според условията. Когато пониците образуват втория същински лист, проредете растенията така, че разстоянието между тях в редовете да е около 10 сантиметра. Към края на октомври – началото на ноември ряпата ще е готова за прибиране. Съхранява се лесно в прясно състояние и през зимата е източник на ценни за човешкия организъм вещества.

 

За да поръчате семена за ряпа, НАТИСНЕТЕ ТУК

 

 | Views: 103 | Прочетено във Вестник за градината