Енциклопедия

Раздел Статии:

Засейте оранжерийните краставици

Засейте оранжерийните краставици

Отглеждането на краставици в полиетиленови оранжерии става чрез разсад. За по-топлите райони на страната сеитбата се извършва през втората половина на февруари и продължава до средата март – около 30 дни преди моментът, в който ще бъде възможно разсаждането в оранжериите. За отглеждане на разсада се използват полутопли парници или оранжерии. Използват се сортове за полиетиленови оранжерии. Те се характеризират с къс вегетационен период, плодовете им са средно дълги с гладка повърхност и запазват дълго време зеления си цвят.

Сеитбата се извършва в пластмасови саксийки или кофички, напълнени с торово-почвена смес. По този начин се избягва пикирането. Във всяка саксийка се залагат по 2-3 семена и се подреждат в парника или в оранжерийния трап, изкопан предварително на дълбочина 25-30 см и  зареден с биотопливо. Така оформената топла леха в оранжерията се покрива допълнително с полиетиленов тунел. Когато по-голямата част от семената поникнат, се следи температурата да се понижи до 14-16ºС, с което растежът се забавя и се получават растения с по-дебели и къси стъбла и коренова система се развива по-добре. Когато котиледоните се отворят, във всяка саксийка се оставя по 1 растение. Подбира се най-здравото и силното. Грижите за разсада се състоят в поддържане на умерена почвена и въздушна влажност. Температурният режим  до поникването трябва да бъде в границите на 25-30ºС, след това за около 3-4 дни от 14 до 16ºС, в следващия период – при слънчево време от 24 до 28ºС, при облачно от 20 до 24ºС и през нощта от 16 до 18ºС. В периода, когато се появява първи същински лист, саксийките се допълват с пресята парникова почва. Поливането е със затоплена до 25ºС вода.

Разсадът е готов за разсаждане, когато растенията са образували 3 същински листа. Това става след около 30-35 дни. Те не бива да се оставят да прераснат, защото прихващането ще бъде по-трудно. През това време се подготвя оранжерията в която ще бъдат настанени за постоянно. Разсаждането може да започне, когато температурата на почвата на дълбочина 15 см не е по-ниска от 13ºС.

 

Изберете подходящ сорт…Вижте повече

 

 | Views: 484 | Прочетено във Вестник за градината