Енциклопедия

Раздел Статии:

Засаждане и грижи за бергенията

Засаждане и грижи за бергенията

Бергенията, която у нас е по-известна като бадан, се отнася към семейство Саксифрагови. Тя възхищава с красивите си, здрави листа, които са богати на танин. Те заедно с красивите наситенорозови и бели цветове създават изящен акцент в архитектурата на градината.

Родината на тозва издръжливо многогодишно храстче е Алтай. В природата то обитава преимуществено Сибир и Далечния Изток. Като културно растение най-често се отглеждат дебелолистната бергения и по-рядко – сърцевидната.

 

От студа листата стават пурпурни

 

Трудно е да объркате бергенията с някакво друго растение. Коренището й е дебело, почти черно, стелещо се. От него израстват множество големи, плътни, кожести вечнозелени листа с гланцирана повърхност. Тъмнозелените листа с размер 22-35 см дължина и ширина имат овална, сърцевидна или тъпа форма. Те са събрани в гъста розетка и са много декоративни. В ранна пролет изпод снега се виждат сочните тъмнозелени листа на плътни здрави дръжки. Както и други раноцъфтящи, те ни радват след дългата зима. Постоянно зелени през топлите месеци, с настъпването на студа листата на бергенията придобиват красив лилаво-червен и бронзов оттенък, който се съхранява до пролетта.

 

Може да цъфти два пъти в годината

 

По време на цъфтеж бергенията е особено красива. Всяка пролет тя дарява на дебелите прави безлистни цветоноси с височина до 60 см мили дребни цветове във вид на камбанки. Те са лавандулово-розови, розовопурпурни или с бял цвят с восъчни налепи и са много ефектни, формирането на цветовете става през есента. Продължителността на цъфтеж е от края на април до началото на юни. Възможно е вторично цъфтене, есенно – през август-септември.

 

Предпочита да заеме “високи”територии

 

Най-доброто място за бергенията е полусенчестото. Даже в следобедно време е желателно да я засенчвате от юг. На пълна сянка тя създава прекрасни масиви. Към почвата не е взискателна, предпочита обаче неутрална и леко основна почва, която е хранителна, добре дренирана на по-високи участъци и постоянна влага. В ниските места тя расте и цъфти лошо, така също корените, които постоянно се намират във вода, загниват. Растението е устойчиво на суша и студ, но при внезапни пролетни замръзвания пъпките загиват, а на пролетното слънце листата пък изгарят. Добре е за засаждането да избирате северната стена на дома или на сенчесто място до живата ограда.

 

Как се хваща

 

Размножаването на бергенията не е сложно. Най-доброто време за деление е след края на цъфтежа. Тъй като коренището лежи близо до повърхността на земята, то лесно може да се изкопае с лопата или вила. Предварително почвата около корените трябва внимателно да се разрохка. Малка част от коренищата загиват и се запълват с личинки на вредители. Затова след изкопаване на корените те трябва да се стерилизират в разтвор на белина (1:10). Бергенията успешно се размножава и със зелени резници през май-юни. Вземат се млади пролетни розетки с малки листа и част от хоризонталното коренище. Отделените корени с 2-3 листа се засаждат през пролетта или есента на подготвеното място. Възможно е и семенно размножаване. Семената са дребни, но бързо прорастват и се развиват.

 

Претенции

 

Бергенията не обича честото пресаждане. Добре се чувства на едно място до 10-15 години. Не се препоръчва да се дели по-често от 4-5 години, за да се осигури енергичен ръст и цъфтеж.

 

За да поръчате разсад за бергения, НАТИСНЕТЕ ТУК

 

 | Views: 124 | Прочетено във Вестник за градината