Енциклопедия

Раздел Статии:

Засадете си леха с китайско зеле

Засадете си леха с китайско зеле

Китайското зеле е нов за Европа и за страната ни зеленчук. Листата са нежни и богати на витамин С и градинарите все повече се интересуват от него.

Едногодишното растение обича прохладния и влажен климат. Пониква при 18-20 градуса. Високата температура потиска формирането на главите и предизвиква цветоносно стъбло, растението стрелкува. Нуждае се от висока почвена и въздушна влажност. Когато се засуши, главите издребняват, стръковете спират да растат и скоро започват да стрелкуват.

Китайското зеле ще се чувства добре на рохкава, влагоемна и плодородна почва. Тежките и силно песъчливите не са подходящи. Предпочита угнил оборски тор.

Като втора култура е добре да заеме мястото на ранни краставици, тиквички, картофи.

Ранното китайското зеле се засява още от първата половина на февруари. Разсадът се отглежда в кофички в парници или оранжерия. Готовата продукция е готова през май.

По-подходящо за нашите условия е късното китайско зеле. Тогава  няма опасност да стрелкува. Вегетационният период е от 50-60 до 80-90 дни. Хибридни сортове предлагат японски и холандски фирми. Засяват се в края на юли началото на август. По-рано растенията ще стрелкуват. Семената се засяват директно на постоянното място. Ако е сухо, полейте по направените бразди. На дълбочина около 2 см се слагат по няколко семена в гнездо, а между гнездата се оставят 30-35 см. Покрива се с влажна почва. За 100 кв. м са необходими 100 г семена.

Стръковете се прореждат, когато са на два същински листа. В гнездо се оставят само по две растения, а по-късно само едно, най-силното. Китайското зеле не понася засушаване. Подхранете и един-два пъти с амониева селитра, много добре ще подейства и оборският тор, размит в поливната вода. При напояването водата да не остава продължително около растенията, защото има опасност от гниене.

Късното китайско зеле ще е готово за прибиране през октомври. От 100 квадрата ще получите 400 кг зелки.

 

За да поръчате семена за китайско зеле, НАТИСНЕТЕ ТУК

 

 | Views: 408 | Прочетено във Вестник за градината