Енциклопедия

Раздел Статии:

Засадете си анемоне и няма да съжалявате

Засадете си анемоне и няма да съжалявате

Това цвете е познато у нас като съсънка или маково анемоне. В почвата образува крехка черна грудка. На височина стъблата достигат 20-30 см. Нарязаните яркозелени листа, както и стъблото са покрити с нежни власинки. Цветовете биват прости  и кичести. Към първата група се отнасят сортовете Холандия, Мистър Фокер,  Силфид, Дъ Брайд и др. Кичести са сортовете Адмирал, Мона Лиза и др. Обагрени са в розово, червено, жълто или синьо. Тичинките са черни и създават декоративен контраст.

Биологичните изисквания на анемонето не са много големи. Предпочита добре дренирани места. Те може да са огрявани от слънцето или леко засенчени. Почвата да е рохкава, но богата на хранителни вещества. У нас се отглежда на открито, в оранжерии за отрязан цвят и като саксийна култура.

Когато се размножава чрез семена, те се засяват веднага след като узреят – обикновено през септември. За производство на разсад изберете лехи на полусенчесто място. Ако поливате редовно, семената ще поникнат за 20-30 дни.Пикирайте един път. На постоянно място засадете през пролетта, когато растенията укрепнат. Когато използвате  грудки, разделете ги през есента така, че всеки дял да има поне един кълн. Засаждайте ги на дълбочина 6-8 см и на разстояние 10х20 см. За да предпазите растенията от измръзване през зимата, наесен покрийте със сухи листа или с компост.  Веднага след като се затопли през пролетта, отстранете мулча и прекопайте почвата. Така вашите растения ще зацъфтят още през март-април.

С анемоне можете да оформете красиви лехи или оригинални групи, като използвате зелен тревен килим за фон. Цветовете са подходящи за реколтиране на рязан цвят. За да издържат на транспорт, берете ги точно преди пъпките да са се отворили.

 

B саксията

 

За саксийно отглеждане подгответе предварително почвена смеска от равни части листовка, добре разложен оборски тор и пясък. Температурата в помещенията трябва да е поне 10-12°С. Помнете, че анемонето е влаголюбиво  растение, затова редовно трябва да се полива.  След прецъфтяването поливането се намалява. Надземните чести постепенно пожълтяват и изсъхват. Грудките се изваждат. Съхраняват се на сухо проветриво място, за да се ползват за посадъчен материал.

 

За да поръчате луковици за анемоне, НАТИСНЕТЕ ТУК

 

 | Views: 422 | Прочетено във Вестник за градината