Енциклопедия

Раздел Статии:

Запазете си пресни домати до късна есен

Запазете си пресни домати до късна есен

Докато времето е топло, можете да берете домати направо от градината. При първото есенно застудяване обаче бързо изскубвайте целите растения. Оберете плодовете и ги натрупайте на купове. Покрийте ги с рогозки или растителни остатъци.

След два-три дни ги подредете в щайги за доузряване. Помещенията трябва да са със северно изложение и с по-малки прозорци. Не е необходима светлина – на тъмно доматите се оцветяват по-равномерно и в по-интензивно червено, макар и по-бавно. Температурата да е 14-15°С до 23-25°С при относителна влажност на въздуха 80-85 %. За да поддържате тези условия, проветрявайте помещенията. Доматите започват да зачервяват след 10-15 дни, през 3-4 дни се преглеждат, за да се отстраняват загнилите или болните плодове.

 

Един месец в хладилник, шест – във фризера

 

В домашни условия доматите могат се съхранят в хладилника до 3-4 седмици, като се поставят в най-долната част. Установено е, че след месец те губят вкусово-ароматните си качества.

Във фризера обаче издържат до шест месеца, ако се замразят по един от следните начини:

* Доматите се измиват добре, махат се дръжчиците, нарязват се на половинки или четвъртинки, а малките може и цели. Подсушават се и се поставят в специалните торбички за фризер, като максимално се отстранява въздухът.

* Плодовете се бланшират в кипяща вода за 1 минута, изваждат се и се обелват. Държат се в пластмасов поднос във фризера за 30 минути. След това се нареждат плътно в специалните торбички за фризер.

* Доматите се смилат, като се отстраняват кожиците и семената. Сипват се в пластмасов съд, така че да остане пространство от 2-3 см до капака.

 

 | Views: 152 | Прочетено във Вестник за градината