Енциклопедия

Раздел Статии:

Закалете патладжана

Закалете патладжана

В началото на май се пристъпва към закаляване на разсада на патладжаните, т. е. те се “привикват” към външния въздух. Когато температурата се повиши над 15 градуса, растенията се изнасят на открито и се оставят на слънце. Тази достатъчно трудоемка работа оправдава напълно вложените усилия. При пресаждането на постоянно място такива закалени растения по-бързо се адаптират и по-малко боледуват.

В първите дни на май се подхранва: 10-15 г амониева селитра и 10-15 г калиев сулфат на 10 л вода. След подхранването разсадът се полива обилно с вода, като се отмиват остатъците от торовете, попаднали върху растенията. Разсадът се полива внимателно, не бива да се мокрят листата.

През третата десетдневка на май за втори път се подхранва с комплексни торове: 25-30 г на 10 л вода.

Успоредно с това трябва да се подготвя мястото за засаждане на патладжаните. Дебелината на насипния слой да бъде не по-малка от 15 см. Патладжаните обичат рохка-вите, плодородни почви. Почвата се разрохква, подравнява. Схемата за засаждане може да бъде достатъчно свободна – 60×40 см. Патладжаните трябва да бъдат добре осветени, само тогава те се чувстват комфортно.

 

Ако искате да отгледате патладжан, който не горчи, НАТИСНЕТЕ ТУК

 

 | Views: 113 | Прочетено във Вестник за градината