Енциклопедия

Раздел Статии:

Живият плет се оформя сега

Живият плет се оформя сега

Ако с течение на времето живият плет в долната си част се разредил, радикалното му подрязване със смело скъсяване е единственото средство за коригиране на този недостатък. Подрязването се прави долу, в старата дървесина, за да може той да се развие отново. Точното място на подрязването зависи от височината на живия плет и от вида на широколистния храст, от който е съставен. Трябва да се отрежат поне 2/3 от горната му част, така че плет, висок 1.20м  след подрязването му да остане висок 0.40м. Всички странични разклонения трябва да се скъсят до една или две пъпки.

Така се постъпва и с живите плетове с празноти в тях. Тези празноти трябва да бъдат затворени в ранна пролет (март или април) чрез допълнително засаждане на млади и силни растения. При вечнозелените растения радикалното подрязване трябва да се направи в края на март и началото на април.      

Ако има пергола или алеа с пълзящо лютиче, може да бъде разредено и почистено при меко време. То понася и по–силно скъсяване. От това неговият цъфтеж не намалява. Ако лютичето  се е поразредило в долната си част, тогава трябва да се подреже на 40 – 50 см над земята. Ако през ранната пролет се натори обилно с хранителни вещества, то много скоро ще достигне предишната височина.

 

 | Views: 200 | Прочетено във Вестник за градината