Енциклопедия

Раздел Статии:

Жасмин изпълва стаята с аромат

Жасмин изпълва стаята с аромат

Стайният жасмин е храстче с нежни стъбла, които се нуждаят от опора. Като декоративно растение той впечатлява и с блестящите си яйцевидни със заострен връх листа, но най-привлекателни са цветовете. Те са тръбести, завършват с 6 венчелистчета, оформящи изящна звездичка. Срещат се форми с розови и жълти цветове, но най-разпространите са с бели, които към края на цъфтежа си стават чрвеникави.  Те излъчват изключително приятен аромат.

Мястото на стайния жасмин през цялата година е в топлата стая до слънчев прозорец. През лятото често се полива и редовно се оросява. В най-горещите и слънчеви летни дни може леко да се засенчи. Благоприятната температура за него през зимата е 18-20ºС. По това време и поливките са по-редки. За да цъфти обилно, храстът трябва да се оформя чрез резитба. През пролетта се премахват всички слаби и недоразвити клонки. През лятото дългите леторасти се съкращават след петата до осмата двойка листа. Така се развиват къси странични разклонения, които завършват с цветни пъпки.

Стайният жасмин се размножава чрез отводи или чрез резници. Резниците се поставят за вкореняване в подходящ съд  в почвена смеска от чимова почва, широколистна листовка, пясък и торф в съотношение 3:2:1:1. След вкореняването младите растения се засаждат в малки саксии и впоследствие се прехвърлят в по-големи. По-възрастните растения се прехвърлят през 2-3 години. В началото се използва същата смеска както при вкореняването, но с напредването на възрастта се увеличава делът на чимовката и се добавя напълно угнил оборски тор или компост.

 

За да си поръчате СТАЕН ЖАСМИН, НАТИСНЕТЕ ТУК

 

 | Views: 190 | Прочетено във Вестник за градината