Енциклопедия

Раздел Статии:

Ефективен начин за борба със сляпото куче

Ефективен начин за борба със сляпото куче

От десетина години упорито се занимавам с борбата срещу сляпото куче (слепока) и къртицата, които са и най-големите пакостници в нашия район, над 830 м надморска височина. През това време установих, че от познатите методи за борба със сляпото куче и къртицата най-прост и сигурен е… въдицата. Точно затова реших да споделя с другите градинари своя опит.

Въдицата се приготвя от куки-тройки № 5-6 с дължина до 20 мм, закрепени на меден тел или изолиран такъв с дебелина до 1,5 мм, дължина 1-1,2 м. На всяка въдица се закрепват подвижно (да се люлеят свободно) 3-4 куки тройки, на разстояние 10-12 см всяка от всяка в единия край на проводника-носител. Първата кука се поставя на 5-6 см от единия край на проводника, той пък се подгъва леко и приплесква, за да се вкара лесно в дупката. На другия край на проводника се прави „халка” за държане, очакване и закрепване с колче след монтиране в дупката.

Въдицата се монтира внимателно в дупката, където „работи” сляпото куче или къртицата.

Проводникът-носител се върти и вкарва навътре в дупката, така че да не се подгъне, да влезе навътре 50-60 см и последната (най-горна кука) да бъде поне 20 см навътре от отвора. Не се поставят никакви примамки – използва се навикът на слепока да затваря откритите си дупки. Обикновено 2-3 часа след монтиране на въдицата (по една в дупка) животното идва да я затвори и се закачва на въдицата – това се познава по разклащане на проводника и на колчето. Само едно одраскване го ликвидира.

При изваждане на въдицата по куките може да се видят части от животното, най-често парчета кожа и косми. За да се извади самото „куче” трябва да се разкопае дупката.

 

Предимствата

 

  • Не е необходимо да дебнете до дупката.
  • Въдицата с куките струва жълти стотинки, а се използва 1-2 години, като остриетата на куките периодично се изправят и заточват.
  • Методът е сигурен е – на всеки 3-5 залагания „кучето” се хваща.
  • Опитът показа, че със същия успех може да се ползва въдицата и за къртицата. В този случай въдицата се пъха вертикално или наклонено в дупката й.
  • Опазват се от повреди засадени вече лехи и вади, в които се е появило кучето, защото се открива само дупката му, за са се вкара въдицата.

 

 | Views: 2562 | Прочетено във Вестник за градината