Енциклопедия

Раздел Статии:

Еделвайси в дворната градина

Еделвайси в дворната градина

Тези растения имат силно разклоняваща се и дълбоко проникваща брадеста коренова система. Стъблото е високо около 20 см, с по четири-пет ланцетни сиво-зелени листа. На върха се оформя кошничка, съставена от много дребни тръбести цветчета, заобиколени от прилистници, които изглеждат като венчелистчета. Погледнати отгоре, те наподобяват звезда с диаметър 5 см. Цъфти през юни – юли. Цялото растение е покрито с много фини власинки, които мy придават нежност и пухкавост. Затова то оцелява в недостъпните планини, където слънчевите лъчи през деня са палещи, а нощите – мразовити.

След като прецъфти, еделвайсът образува многобройни дребни семена, снабдени с фини парашутчета. Вятърът ги разнася на големи разстояния.

 

Семената спят в сандъче

 

В добре дренирани сандъчета още през зимата се засяват семената. Смеската е съставена от почва, взета в планината, и промит пясък в съотношение 3:1. По-достъпна е смеската от равни части чимовка, добре разложена листовка, торф, пясък и глина. Семената се разпределят и се покриват с около 1 см от смеската. Сандъчетата презимуват на открито, но заветно място. Най-добре е да са покрити със сняг. Когато той се стопи, се полива с пулверизатор. Към 15-20 март се появяват пониците. През юли те вече са с два-четири листа и високи два-три сантиметра. Може да се пикират или да се разсадят на постоянно място.

 

Засаждат се в ямки

 

С шило се прави ямка, дълбока около 10 см. Всяко стръкче се потапя в 1 %-ов бордолезов разтвор. Дългите коренчета се събират и поставят в ямката, притиска се и се полива обилно. На следващата година растенията ще цъфнат.

Много важно условие е почвата да е варовита и мястото да е огрявано от слънцето почти през целия ден.

През зимата младите растения се покриват с листни остатъци.

 

За да си поръчате семена за еделвайс, НАТИСНЕТЕ ТУК.

 

 | Views: 646 | Прочетено във Вестник за градината