Енциклопедия

Раздел Статии:

Дребни ириси разцъфтяват край пътеката

Дребни ириси разцъфтяват край пътеката

Семейството на ирисите е огромно, но в крайна сметка те се делят на две основни групи – ризомна и луковична.

Особено интересни са ирисите от луковичната група. Те са по-малки от повечето ириси от ризомната група, но цъфтят с по-наситени и красиви цветове. Подходящи са за алпинеума или за предната част на бордюра. Цъфтят през пролетта и лятото, но трудно оцеляват през зимата. Някои видове са деликатни, а почти всички имат нужда от лека почва с добри дренажни свойства. Не трябва да ги вадите и да разделяте туфите поне четири-пет години след засаждане.

 

Отглеждане

 

Засадете малките луковици в сандъчета през есента. Поддържайте почвата в сандъчетата леко влажна до поникване на растенията. От началото на поникването до пожълтяването на листата поливайте редовно, но не допускайте задържане на вода, поради опасност от загниване.

През пролетта пренесете вече поникналите растения в градината. Засадете ги на слънчево място в глинесто-песъклива градинска пръст с добри дренажни свойства. Между растенията оставяйте 10 см растояние, а дълбочината на засаждане да е 5-8 см.

В периода на израстване подхранете два пъти с торове за луковични цветя. След като пожълтеят листата, намалете поливането и поддържайте ирисите по-сухи.

Пазете цъфтящите растения от късните застудявания. Изрязвайте прецъфтелите цветове. През есента отделяйте жълтите листа, а не ги откъсвайте!

 

За да поръчате луковици за ириси, НАТИСНЕТЕ ТУК

 

 | Views: 76 | Прочетено във Вестник за градината