Енциклопедия

Раздел Статии:

Дребните парички се сеят сега

Дребните парички се сеят сега

Паричката (Bellis) е двугодишно растение, което цъфти напролет. В цветарството са познати 7-8 вида, които се отглеждат и в България. Привлекателните листа и нежните съцветия на паричката великолепно се комбинират с другите пролетни растения като лалета, примула, теменужки, минзухари и мус-кари. Те изглеждат добре и когато са посадени в група. Височината им достига до 10 -20 см. Има тъмнозелени листа, леко месести, които се събират в розетка. Съцветията на паричката в зависимост от сорта са бели, розови или червени. Има прости и многолистни цветове с жълта сърцевина.

Паричката цъфти от средата на пролетта до началото на лятото. Това непретенциозно растение може да бъде отглеждано както на слънчеви места, така и в полусенчести площи. Много обича плодородната почва и редовното поливане. Отглежда се с успех и като балконско цвете.

Ако искате да удължите периода на цъфтеж на паричката, отделяйте редовно увехналите части на растението и не пропускайте да наторявате почвата.

Можете да посеете семената на паричката през първите пролетни месеци, а в края на лятото да разделите малките туфички. През първата година паричките образуват розетката от листа. През пролетта на следващата година тя започва да цъфти. След като прецъфти, може лесно да разделите храстчетата. Младите растения презимуват в немного студени помещения.

 

За да поръчате семена за парички, НАТИСНЕТЕ ТУК

 | Views: 122 | Прочетено във Вестник за градината