Енциклопедия

Раздел Статии:

До края на месеца засейте невена

До края на месеца засейте невена

В името невен е скрито вълшебството, че цветовете му не вехнат лесно. Известен е и като календула – едно от най-разпространените цветя в света. Използва се като компонент в цветни масиви, а също и за производство на цвят през цялата година, на открито или в оранжерии. Заради ценните лечебни качества растенията се отглеждат почти във всеки български двор.

Стъблото е силно разклонено, ръбесто и крехко. Елиптично удължените листа са без дръжки, покрити са с нежни власинки, които при прекършване издават силен специфичен аромат. Цветовете кошнички са прости или кичести. Багра им е оранжевожълта. Образува се от ранна пролет до късна есен.

Невенът не е взискателен към условията на отглеждане. Вирее на всички видове почви, понася полусянка, но най-добре се развива щедро огряван от слънцето. Младите растения понасят понижение на температурите до няколко градуса под нулата. Ако засеете семената през март, растенията ще разцъфтят през лятото. През вегетацията почвата трябва да се поддържа чиста от плевели. Окопавайте и поливайте редовно.

За да поръчате семена за невен, НАТИСНЕТЕ ТУК

 

 | Views: 78 | Прочетено във Вестник за градината