Енциклопедия

Раздел Статии:

До края на месеца засейте невена

До края на месеца засейте невена

За невена е общоприето мнението, че цветовете му не вехнат лесно. Известен е и като календула – едно от най-разпространените цветя в света. Използва се като компонент в цветни масиви, а също и за производство на цвят през цялата година, на открито или в оранжерии. Заради ценните лечебни качества растенията се отглеждат почти във всеки български двор.

Стъблото е силно разклонено, ръбесто и крехко. Елиптично удължените листа са без дръжки, покрити са с нежни власинки, които при прекършване издават силен специфичен аромат. Цветовете кошнички са прости или кичести. Багра им е оранжевожълта. Образува се от ранна пролет до късна есен.

Невенът не е взискателен към условията на отглеждане. Вирее на всички видове почви, понася полусянка, но най-добре се развива щедро огряван от слънцето. Младите растения понасят понижение на температурите до няколко градуса под нулата. Ако засеете семената на невена през март, растенията ще разцъфтят през лятото. Но ако ги засеете до края на септември, ще имате прекрасни цветове още рано напролет. През вегетацията почвата трябва да се поддържа чиста от плевели. Окопавайте и поливайте редовно.

 

Растението е лековито

 

Всички части на растенията съдържат около 0,02% етерично масло, 3% каротиноиди, 4% слузести вещества. Богати са на фитонциди, алкалоиди, ферменти. С това се обяснява лечебното действие на растението и широкото му приложение в народната и в официалната медицина. От стари времена се препоръчва трудно зарастващи рани, гнойни циреи, възпалени вени да се покриват с лист от невен, намазан с пчелен мед. За същата цел се използват и цветовете, от тях се прави мехлем с мас. Цветовете имат противовъзпалително действие, използват се за лечение на лигавицата на устата, при стомашна язва или гастрит.

 

За да си поръчате семена за невен, НАТИСНЕТЕ ТУК

 

 | Views: 400 | Прочетено във Вестник за градината