Енциклопедия

Раздел Статии:

Нов метод за отглеждане на домати

Нов метод за отглеждане на домати

Презокеанските градинари са покорени от нова мода – те отглеждат домати “с главата надолу”! Интернет е препълнен със снимки на летящи във въздуха домати и със схеми на засаждане и инструкции по отглеждането им. Чуждите търговци дори предлагат готов комплект за желаещите да отгледат такова чудо самостоятелно.

Ние ви предлагаме сами да опитате да си направите такава “градинка”. Специалистите казват, че реколтата при такова отглеждане на домати е по-висока, отколкото ако гледате културата по обикновения начин. Като обяснение може да служи това, че филизите изпитват по-малко напрежение и по-добре се проветряват. Разбира се, трябва да се отглеждат миниатюрни сортове или сортове, които са специално приспособени към отглеждането в контейнери.

Отглеждането на домати може да се направи във всякакъв вид здрав окачен контейнер, но най-подходящи са 20-литровите кофи от боя. Ще поливате и ще торите доматите както обикновено отгоре. Вие също така можете да отгледате и “жив мулч”, като засеете горния слой на субстрата с магданоз или други подправки.

 

Как да го направите

 

Направете отвор в дъното на контейнера с диаметър 5-8 см. Поставете го на две опори за удобен достъп към дъното и поставете по стените малко субстрат. Поставете долната част на разсада в отвора така, че отвън да остава не повече от 5 см стебло. Дръжте растението с една ръка, за да го закрепите. Можете да уплътните около стеблата в отвора с мъх сфагнум или с намачкан вестник.

Като придържате растението, запълнете контейнера с почва, равномерно разпределяйки и уплътнявайки. След това можете да пуснете растението и да засипете с още 5 см почва. Добавете две чаши компост, а след това окончателно запълнете контейнера с почва. Нивото на пръстта трябва да е на 2,5 см под нивото на контейнера.

Закачете съда на мястото му. Бъдете внимателни, за да не счупите растение. полейте обилно. След няколко минути водата трябва да протече през отвора. Проверете нивото на почвата. Ако се е слегнала, насипете още.

При такъв начин на отглеждате поливането трябва да е по-обилно, за да могат корените да получават достатъчно храна. Да покриете съда или не, ще решите сами според начина на поливане. Можете да поставите капак над контейнера, на височина около 30 см от горния край и да поливате с помощта на маркуч. Това няма да ви помогне да съхраните влагата, но пък ще предпази почвата от размиване.

 

За да поръчате семена за саксийни домати, НАТИСНЕТЕ ТУК

 

 | Views: 536 | Прочетено във Вестник за градината