Енциклопедия

Раздел Статии:

Доматите растат на тирове, лукът във фитарии

Доматите растат на тирове, лукът във фитарии

Неблагополучията при отглеждането на грах, лук от семе, арпаджик, моркови и други кореноплоди често се дължи на обстоятелството, че мястото, на което са настанени те, не е изорано през есента или зимата. Това налага още рано напролет да се извърши дълбоката оран. След нея буците се натрошват и повърхността се изравнява. Но пролетната дълбока оран в никакъв случай не може да замени есенната. Затова трябва да бъдете особено внимателни. След изравняването на мястото, в малките дворни зеленчукови градини, в зависимост от отглежданите зеленчуци, се правят тирове (кавали) или фитарии.

 

За много зеленчуци

 

За да си направите добре разпределена градина, трябва да подготвите почвата. Можете да направите тирове (кавали) по следния начин: Почвата се набраздява с плуг или ръчно с мотика на разстояния в зависимост от изискванията на културата, която ще отглеждате. Най-често това е 60-70 см между браздите. На всеки 5-6 м се прокарва вада. По този начин се очертават лехите. Всеки втори или трети тир се засича от вътрешната страна така, че при поливане водата да обикаля. Кавалите на вадите се притъпкват добре, за да не ги разрушава водата при поливане на растенията. Те са най-подходящи за отглеждане на голям брой зеленчуци – домати, пипер, патладжан, тикви, тиквички, зелен фасул, зеле и др.на по-тежки и влажни почви. Ако искате да отгледате моркови магданоз, пащърнак, салатно цвекло и др.,  горната част на тира се изравнява на 30 см и в нея се извършва сеитбата.

 

Водата е на равен пласт

 

Фитарията е изравнена правоъгълна или квадратна площ оградена с тирове, които граничат с вади, от които се извършва поливането. Правоъгълните имат дължина 5-6 м и ширина 1,2-1,5 м. Това се осъществава чрез заравяне на тировете през един и изравняване на площта. Получената равна повърхност позволява поливане с еднакво дебел пласт вода в цялата фитария. В тях се отглежда ряпа, лук каба, праз, целина и др.

Отглеждането на висока леха на краставици, лук, арпаджик, репички, листен магданоз и др. дава по-добри резултати. Това се дължи на поливането, което се осъществява чрез странично натаяване.

 

 | Views: 320 | Прочетено във Вестник за градината