Енциклопедия

Раздел Статии:

Дизайнът на малката градина

Дизайнът на малката градина

За да се овладее пространството на малката градина, е необходимо майсторство и креативно творческо виждане. Всъщност малкото пространство има няколко преимущества, които не са характерни за голямата по размери градина. Обикновено то има ясно изразена форма и добре очертани граници. Малките размери на градината съвсем не означават, че сте лишени от възможността да създадете уникално пространство под открито небе.

 

Вкус, желания, възможности и избор на стратегия

 

При ландшафтното проектиране на малките пространства е важно да се обърне внимание на площта, с която разполагате и за какво ще ви служи тази градина. Например веранда или площадка за отдих може да се разглеждат като продължение на жилищното пространство и да се продължи архитектурната тема от интериора. Градината може да се превърне в „стая” на открито, където да прекарвате приятни семейни вечери. Преди да започнете работа върху ограничената площ, с която разполагате, трябва да уточните каква роля ще изпълнява тя, за да я натоварите с функциите, които може да понесе. Малките градини или вътрешни дворчета, в които в повечето случаи прекарвате свободното си време, могат да се превърнат в лятна кухня, място за хранене или пък спокоен работен кът…

В ограничените по размер градини сполучливо решение е да се потърси разделяне на пространството на различни нива, което ще създаде усещането за дълбочина и простор. При подбора на растенията трябва внимателно да проучите какви размери достига възрастният екземпляр и дали условията във вашата градина по отношение на светлина и влага са подходящи. Ако площта, с която разполагате, е малка, по-добре използвайте само едно не голямо дърво. То със сигурност ще даде достатъчно сянка и ще се превърне в акцент на цялата композиция. За съвсем малките по размер пространства е по-добре да се откажете от дървесен вид и да заложите на по-голям храст.

 

Въздействието на багрите

 

При разработването на градината много важен е избора на цветовата гама. Цветът в малките пространства оказва силно въздействие върху нашите възприятия за обем и простор. Композиции, изградени на принципа на контраста между тъмни и светли растения, могат да създадат притегателна за погледа картина. При избора на цвят не трябва да се ограничаваме само с нюансите на самата багра. Включвайте във вашите композиции и цветовете на плодовете и кората на растенията. Чрез цветовете може да постигнете усещането за топлина или прохлада. Под тяхното въздействие можете да промените усещането за размерите на градината. Студените тонове в сиво и синьо правят пространството да изглежда по-голямо. От друга страна топлите тонове придават усещането за  приглушеност и уют. Все пак не трябва да забравяме, че въпреки избора на една или друга гама, в повечето случаи доминиращ ще остане зеленият цвят на растителността. Той има многобройни оттенъци, различаващи се по своята наситеност . Това  позволява да се създадат хармонични композиции на основата на меките преливния от един оттенък в друг. Една от разпространените грешки, която често се допуска при дизайна на малките пространства, е желанието да се използва голямо разнообразие от цветове. Добрият вариант е да се избере ограничена палитра от багри и тя да се използва като основна тема в композицията.

 

Някои подробности със значим ефект

 

При проектирането на малката градина трябва с особено внимание да се отнасяме и към детайлите поради факта, че в тези пространства всичко е „под око”  и всичко се забелязва.  За да създадете усещането за обем и пространство, може да ви помогне и растера на настилките или използването на миниатюри в градинската композиция. Малките плочи или паважа ще създадат допълнително усещане за простор. За да подсилите това чувство, може да включите в композицията и малък скален кът,  малка  цъфтяща суха река или воден ефект.

 

Изборът на подходящата растителност

 

Както и при оформянето на по-големите градини, и тук растителността трябва да е подбрана спрямо климатичните условия и продължителността на тяхната декоративност. С други думи, добре е да се подберат растения с впечатляваща форма на короната или с приятен цвят на плодовете. Правилното подбиране на луковичните, едногодишни многогодишни растения ще осигурят цъфтежа на вашата градина от ранна пролет до първите студове. Листно-декоративните дървета и храсти ще осигурят на есенната градина богат букет от разнообразни оттенъци. Много дървета и храсти имат интересни плодове, които се запазват по клонките през цялата зима и се превръщат в чудесна декорация.

Избягвайте засаждането на растения, които с течение на времето стават големи и могат да нарушат баланса и пропорцията на цялата композиция. В ограниченото пространство на малката градина от голямо значение е своевременното провеждане на оформящите резитби, които могат да започнат още на втората година след засаждането. Разбира се, ако нямате достатъчно място за засаждане  в открита почва ще трябва да използвате съдове. В съдове могат да се отглеждат практически почти всички растения – декоративни треви, цветя, вечнозелени и цъфтящи храсти и дори малки дървета. В разнообразието от форми, цветове и материали на съдовете ще се намери решение за всеки градински стил. Съдовете с растителност могат да послужат като отделни акценти в дизайна на градината. Те са чудесен декоративен елемент и могат да влезнат в употреба дори когато имате на разположение естествени открити зелени площи. Градинските съдове имат и друго преимущество и то е, че са мобилни. Това означава, че може да използвате екзотичната растителност от интериора за оформяна на растителната композиция в двора през летния сезон. От друга страна чрез включването на сезонна растителност в съдове вие можете леко и бързо да смените „настроението” на градина по различни поводи като например романтична вечеря или бурно парти…

 

Единство на ландшафт и архитектурни форми

 

За да постигнете  добър резултат, е необходимо да включите в композицията малките архитектурни форми и обзавеждането. Подхода при решаването на тази задача трябва да се съобрази и да отговаря на цялостния архитектурен замисъл. Всички архитектурни елементи трябва да бъдат пропорционални и съразмерни с големината на градината. Те трябва да способстват за постигането на единство на цялата композиция и безусловно да съответстват по стил на сградата, като в същото време хармонично да се вписват в околния ландшафт. Съчетанието от функционалност с изявени декоративни качества  допълнително ще подчертае  принадлежността към определен градински стил. Арки, сводове, декоративни съдове за цветя, градински скулптури и много други елементи фокусират и допълват с последни щрихи ландшафтните композиции.

При разработването на градинския дизайн на малката градина определено ще се сблъскате с трудности, но тези малки градини имат и редица преимущества. Необходими са находчивост и фантазия и неголямото пространство под открито небе ще се превърне  в чудесна, подчертаваща вашата индивидуалност градина.

 

 | Views: 767 | Прочетено във Вестник за градината