Енциклопедия

Раздел Статии:

Дафиновият лист лекува много болести

Дафиновият лист лекува много болести

Дафиновият лист е известен още като лаврово дърво. Като негова родина се смятат страните от Средиземноморието – Гърция, Турция, Италия, Франция, Испания, Португалия и др.

По форма лавровото дърво прилича на красива зелена пирамида. То може да достигне до 10-15 метра височина. Листата са големи, дебели, с продълговата форма, блестящ тъмнозелен връх, издаващи приятен аромат. Цъфтят през април и май, съзряването е през ноември. Животът на лавровото дърво е от 100 до 400 години и днес се отглежда в промишлени количества. Листата се събират от ноември до февруари, сушат се на сухо и на сянка в продължение на 7-10 дни. За добиване на етерично масло се използват зелени и свежи листа.

Дафиновите листа трябва да се съхраняват в хартиен плик или в покрит съд. Срокът на съхранение на дафиновия лист в опаковка е 2 години.

 

Дафиновите листа са няколко вида

 

 • Средиземноморски дафинов лист – листата на лавъра се използват за подправка на супи, задушени ястия, туршии, пастети, яхнии.
 • Калифорнийски дафинов лист – листото на калифорнийското лаврово дърво е познато още като орегонска мирта, има вкуса на средиземноморския, но е малко по-наситен.
 • Индийски дафинов лист (теджпата) – листото на дървото Cinnamo-man teipata има леката миризма и вкуса на канела, по-близки до тези на китайската касия. Не е правилно да бъде наричан дафинов лист, защото е от друг род.
 • Индонезийският дафинов лист (даун салам, мантинг) не е добре познат на запад и се използва главно в Малайзия и Индонезия при приготвяне на месо, по-рядко на зеленчуци. Миризмата му е по-различна и по-слаба от другите дафинови листа.

 

Освен като подправка, дафиновият лист се използва и в народната медицина

 

Препарати от него подобряват работата на сърцето, намаляват кръвното налягане, повишават апетита и работата на стомашно-чревния тракт, помагат при лечението на астма, възпалена кожа, унищожават вредните бактерии, вируси и гъбички.

 

 • Обикновен дафинов лист се препоръчва да се дъвче при възпаление на венците.
 • При лечение на диабет 20-30 листа се заливат с две чаши гореща вода. Настойката се пие сутрин преди закуска и на малки глътки през целия ден. Курсът е в разстояние на 15-20 дни. След това задължително следва прекъсване.
 • При холицистити се приема лаврово масло, като се добавят 10-15 капки от него в млякото или чая.
 • При алергии лаврово масло се слага по 5 капки на бучка захар, която се изяжда преди хранене.
 • Като обезболяващо средство при ревматизъм и ревматоидни полиартрити се приема отвара от 2-3 нарязани листа, залети с 2 чаши гореща вода, която се оставя да кипи още 5 минути. Настойката се оставя 4 часа, прецежда се, течността се разделя на три равни части и се пие 3 дни на малки глътки в продължение на целия ден.
 • При синузит се слага по 1 капка лаврово масло във всяка ноздра. Такова масло се продава в аптеките, но може да бъде приготвено и в домашни условия – 25 г нарязани дафинови листа, залети с 1 чаша рафинирано растително масло, остава се да престои една седмица и след това се прецежда.
 • Маслото може да се използва при кожни възпаления, абсцеси, рани и др. При заболяване на ушите се слага по една капка във всяко ухо.

 

Може ли да ни навреди?

 

Мнозина смятат, че дафиновите листа, употребени в по-големи количества, са отровни, но това не е доказано досега. Все пак в големи дози може да предизвика повръщане, тъй като прекалено стимулира храносмилателната система.

 

 | Views: 968 | Прочетено във Вестник за градината