Енциклопедия

Раздел Статии:

Грахът отива в градината още през февруари

Грахът отива в градината още през февруари

Още в миналото грахът заедно с картофите е бил един сред най-ценните растителни храни, особено в години на слаба житна реколта. Отглежда се за зелените зърна, при някои сортове и за целите шушулки. Грахът е растение на влажния и хладен климат. Затова е широко разпространен в прохладните райони на Европа, Азия и Америка. По хранителност (белтъчини, захари, витамини) е на едно от първите места между останалите зеленчуци, а по калорична стойност ги превъзхожда, с изключение на картофите. Грахът подобрява белтъчния баланс в храната на човека.

Като силно студоустойчиво растение грахът може да се засява преди зимата или много рано напролет, дори през февруари, веднага щом се стопи снегът и е възможно да се работи в градината.

Така рано напролет, когато е още прохладно, се появяват младите растения и използват благоприятната влага от зимните валежи. Предимство е и това, че заетата от граха площ се освобождава за топлолюбивата втора смяна. Като бобово растение обогатява почвата с азот и е много предпочитан предшественик за редица зеленчуци. Подходящи са средно тежки, глинесто-песъчливи, карбонатни черноземни почви с неутрална до слабо алкална реакция. Основната обработка и торенето е добре да са направени още през есента.

 

Ранните сортове са с гладки семена

 

Сортовете се групират в зависимост от дължината на вегетационния период на ранни, средно ранни и късни. Сее се първо от ранните. Те са с гладки семена. Нормата е 2 – 2,5 кг за 100 квадрата. Семената трябва да са обеззаразени. Засяват се в редове – 15 см между редовете и 6 см между растенията в реда. Често се сее и на двуредова лента – 60 + 20×15 см , някои засяват и в гнезда. Смята се, че на 1 квадрат трябва да се осигурят около 100 семена. Дълбочината на засяване е 4-6 см.

Трябва да поддържате оптимална влажност на почвата през критичните фази – поникване, бутонизация и цъфтеж, завръз и наливане на зърното. Пазете посева и от плевели. Грахът не е застрахован срещу вредителите. Фузариум, брашнеста мана, мана, бактериален пригор, грахов зърнояд, семеяд и бобова огневка често го нападат.

 

РАН 1 е най-подходящият сорт…Вижте повече

 

 | Views: 399 | Прочетено във Вестник за градината