Енциклопедия

Раздел Статии:

Градинският хибискус – как да се грижим за него

Градинският хибискус – как да се грижим за него

Градинският хибискус (Hibiscus syriacus), известен още като дървовидна ружа представлява листопаден храст или ниско дърво с височина 2-5 метра. Родината му е в Азия – Индия и Китай. Ако се грижите старателно за него, той ще ви радва с обилен и продължителен цъфтеж –  от средата на юли до септември.

 

Осигурете му следобедна сянка

 

Хибискусът обича светлата и топла среда. Въпреки това, практиката показва, че трябва да се предпазва от директните слънчеви лъчи и не трябва да бъде засаждан на места, където слънцето огрява целодневно (или не трябва да бъде излаган на такива). Експерименти доказват, че слънчевите лъчи за 2 часа дневно отлично стимулират цъфтежа и са напълно достатъчни. Ако е бил отглеждан на много сенчесто място и след това се премести на място с директна слънчева светлина, то е сигурно, че по листата ще се появят петна, вследствие на изгаряне. Силното слънце разрушава хлорофила в листата и поради това те частично или изцяло придобиват друг вид и цвят. Ето защо най-подходящо е мястото със следобедна сянка, където растението ще е защитено от горещините.

 

Не оставяйте хибискуса жаден

 

За да отгледате великолепни хибискуси с много цветове, те трябва да бъдат добре и редовно поливани. И това изискване е съвсем нормално, имайки предвид произхода им – въздухът по тихоокеанските острови и крайбрежия е влажен, а дъждовете са обилни и често случващи се. Ето защо трябва да осигурим идентични условия в нашите умерени ширини. Това означава, че през летните месеци, когато времето е топло, хибискусът ще се нуждае от много вода. Сигурен показател за добро развитие и правилно напояване са многото зелени листа, както и гъстите цветове. Не допускайте дълго засушаване, защото това ще доведе до спиране на растежа и цъфтежа на растението – листата пожълтяват, а цветните пъпки или самите цветове падат. Въпреки че това състояние представлява голям стрес за него, има шанс да го спасите, като започнете отново с редовното поливане. Внимавайте и с другата крайност – преполиването и заддържането на вода в почвата. Важно е да се запомни, че напояването не е еднакво през цялата година. Общото правило е, че с увеличаване на температурните градуси, поливането трябва да бъде извършвано по-често. Следователно, през пролетта поливането трябва да бъде умерено, през лятото – често, а през зимата – ограничено. Препоръчително е то да не се осъществява директно в основата на растението, а по края на саксията, с цел да се предпазят корените.

 

Подхранвайте внимателно

 

Осигурете добре дренирана и лека почва, която да доставя свободно хранителните вещества и кислород до корените. Хибискусът най-много се нуждае от елемента калий, който от своя страна пренася вода до всяка клетка на растението и така го поддържа хидратирано. Фосфорът трябва да бъде в малко количество, защото в по-големи дози ще навреди (ето защо не се препоръчват подхранващите торове за бърз цъфтеж, тъй като те съдържат много фосфор).  Не много трябва да бъде и азотът в почвата, защото ако прекалите с него, по листата ще се появят тъмни петна и така ще бъдат “изгорени”. Общото правило е, че колкото по-малко е активен хибискусът, толкова по-рядко се и подхранва. Следователно, през зимния период такова не се осъществява, а с настъпване на пролетта и лятото препоръчителния период на торене е веднъж месечно.

 

Всяка пролет подрязвайте

 

За да се развива добре, хибискусът има нужда от подрязване. Всеки цвят се появява на края на стъблото на растението и ето защо правилното подрязване би предизвикало образуването на нови разклонения, а така ще се обогати и цялостният цъфтеж. Следователно, повече разклонения – повече цветове, а това е достатъчен аргумент за подрязване. Кога е най-добрият момент за подрязване ? Най-удачният момент за това е през пролетта, като задължително се използват добре подострени градински ножици или ножове. За градинските видове, които остават в земята навън през зимата, правилният момент за отрязване на стеблата е през късната есен. Това ще насочи енергията и силата на растението към корените, а през пролетта новите клончета ще се появят. Важно е да се знае, че новият растеж ще започне от мястото, където сте отрязали стеблото. Винаги се премахват изсъхналите или увредените клони, както и прецъфтелите цветове. Препоръчва се за по-добра форма да се отрязват на най-ниско равнище клоните, които се в близост до центъра на храста, а на най-високо – тези, които са от външната част. Така вашият хибискус ще придобие вид на малко дръвче. Във всички случаи разрезът трябва да е под наклон от 45 градуса (т.е да не е хоризонтален) и трябва да бъде направен на около 1/2 см над листния възел. Внимавайте да не прекалите с подрязването, защото това ще унищожи растението – достатъчно е леко оформление, избягвайки премахването на повече от 2/3 от всяко клонче. Хубаво е след подрязване, растението да се подхрани.

 

Размножава се с резници

 

Размножаването най-успешно се осъществява чрез резници през пролетта. Практиката показва, че младите и зелени резници биха могли да се вкоренят във вода, въпреки че не се препоръчва да бъдат оставени за дълго в нея, тъй като ще загният. Средно твърдите резници са най-подходящи за вкореняване в почва. Отрежете клонче така че да съдържа поне 3 листни възела (около 15 см) и премахнете от него всички листа, с изключение на връхните. За да се вкорени, резникът изисква топлина и влажност на въздуха. Затова го засадете в добре напоена почва в малка саксийка или чашка, оплътнете добре почвата около самия резник и го похлупете с буркан. Можете да поставите саксийката в разрязана на две пластмасова бутилка, като захлупите задължително с горната част. Вкореняването обикновено се постига за около месец. Някои хибискуси се размножават и чрез семена.

 

За да поръчате разсад за градински хибискус, НАТИСНЕТЕ ТУК

 

 | Views: 158 | Прочетено във Вестник за градината