Енциклопедия

Раздел Статии:

Градинската лайка се сее сега

Градинската лайка се сее сега

Лечебните свойства на лайката са познати от древността. Народната и официалната медицина включват растението във все повече рецепти. Етеричното масло в цветовете съдържа много ценни вещества. А лековитото действие се дължи главно на хамазулена.

Медицинската лайка е разпространена навсякъде. Расте край пътища, поляни, дворове, но не е достатъчна за нарасналите нужди на износа и вътрешния пазар. А това всъщност я прави интересна за отглеждане на по-широки площи.

След успешни опити е създаден перспективният сорт Лазур. Той е с високо качество и дава добри добиви, има доста по-големи съцветия от диворастящата лайка. Отличава се със здраво и силно разклонено стъбло. Съдържанието на етеричното масло е по-високо, хамазуленът е 16-17 %, при стандарт 7 %.

 

Може няколко години на едно и също място

 

Лайката е едногодишно растение. Може да се отглежда по няколко години на едно място, понеже семената й се самозасяват.

В момента на прибирането имат ниска кълняемост. Но след 2-3 месеца доузряват и кълняемостта им се повишава. Лайката е с къс вегетационен период -за около 100 дни завършва пълния цикъл на развитие. Сеитбата й трябва да стане рано през есента или рано напролет, за да изпревари пролетните и летните засушавания.

Започне ли да никне, се нуждае от добро овлажняване на повърхностния почвен слой. Тогава са достатъчни 5-7 дни и растенията ще се покажат. Нормалната влажност е необходима и през вегетацията, лайката обаче не понася преовлажняване.

Билката обича светлината и при среднодневни температури между 20 и 30°С расте и се развива добре. Подходящи почви за нея са тези, които имат добър воден и хранителен режим и са чисти от плевели, без почвена кора. Преди сеитбата се подготвя и наторява добре.

 

Семената са в редове или на ленти

 

Срокът на засяването оказва влияние върху съдържанието на етеричното масло. То е по-голямо в растенията от ранните есенни посеви и намалява в предзимните, следват пролетните. Сее се на редове, разстоянието между тях да е 20-25 см. Може и лентово или на слята повърхност. 25-30 г са достатъчни за 100 кв. метра. Растенията растат бавно, поради което посевът лесно заплевелява. При обработка част от растенията се отстраняват, затова посевът трябва да е по-гъст.

 

За да си поръчате семена от лайка, НАТИСНЕТЕ ТУК

 

 | Views: 894 | Прочетено във Вестник за градината