Енциклопедия

Раздел Статии:

ГОЛО КИВИ може да се отглежда навсякъде в България

ГОЛО КИВИ може да се отглежда навсякъде в България

Не са много българите, които са опитвали от плодовете на миниатюрното голо киви – сладки, ароматни и сочни, не се белят, а директно се хапват. Това киви е известно още като устойчиво киви, арктическо киви, бейби киви или коктейлно киви. Произхожда от района на Северен Китай, Корея и Сибир.

Тези бързорастящи лози са много издържливи (откъдето идват и някои от популярните им имена) и могат да оцелеят дори при температура минус 30 през през зимата.

Растенията започват да плододават 2-3 години след засаждането им на постоянно място. Плодовете узряват през есента.  Те са ядливи, гладки, с размера  на едри гроздови зърна, с вкус наподобяващ киви, а често пъти по-сладки от традиционното киви. Отрязан, плодът прилича на миниатюрно копие на обикновеното киви – със смарагдово зелена месеста вътрешност и множество дребни и черни семенца, разположени концентрично. Плодовете на това киви не се белят и са отлични за директна консумация.

Голото киви може да търпи частична сянка, но добивите ще бъдат оптимизирани, ако го огрява слънце през целия ден. Растението изисква защитено  място и влажни плодородни, добре дренирани почви. Като всяка лоза, на миниатюрното киви трябва да се осигури опора – най добре е пергола. Така след време ще имате хубава асма , от която вместо грозде ще берете малки плодчета киви.

Едно зряло,  развито растение при оптимални условия може да произведе  до 80-100 кг плод на година. Плодовете, оставени да узреят на лозата, съдържат от 18 до 25%  захар по време на прибиране на реколтата. Разбира се размерът на плодовете и реколтата зависят и от конкретния сорт.

 

За да поръчате разсад за голо киви, НАТИСНЕТЕ ТУК

 

 | Views: 533 | Прочетено във Вестник за градината