Енциклопедия

Раздел Статии:

Глухарчето – плевел, билка или подправка?

Глухарчето – плевел, билка или подправка?

Глухарчето (Tаraxacum officinale) е многогодишно растение. Листата образуват розетка, линейни или ланцетни, назъбени, на дялове. Цветовете са събрани в съцветие кошничка. Плодовете са дребни, на върха с хвърчилка. Цялото растение изпуска бял, млечен сок.  Цъфти от април до август.

Глухарчето съдържа горчивия гликозид тараксацин, слуз, смола, инулин, витамин В2, витамин С, минерални соли, главно желязо и калций, каротиноиди, сапонини, холин, аспарагин и др. 

Растението има голяма размножителна способност и често заплевелява  площите.

Като билка се използва цялото растение, включително и корените. Може и поотделно. Билката действа жлъчегонно, пичогонно, противоглистно, успокоително и противоревматично. Използва се при заболяване на черния дроб и жлъчката, хемороиди, малокръвие и др.

 

Селектираните форми

 

Културното глухарче е произлязло от дивите форми. Като зеленчуково растение се използват форми  разпространени в Европа и Азия. Употребяват се свежите листа, от които се приготвят салати или се добавят към други зеленчукови ястия.

Отглежданото глухарче в един и същ посев се реколтира няколко години. Растението презимува много добре. Размножава се чрез семена. Сее се рано напролет на редове с разстояние между тях   25-30 см. Всяка година младите листа ни снабдяват с витаминозна зеленина. Те се изрязват и се навързват на връзки както магданоза. Добре обработената почва, наторена с минерални и органични торове, както и грижите през вегетацията – редовните поливки и навремената обработка, не позволяват да се образуват цветоносни стъбла.

 

За да поръчате семена за културно глухарче, НАТИСНЕТЕ ТУК

 

 | Views: 698 | Прочетено във Вестник за градината