Енциклопедия

Раздел Статии:

Гладиолите се прибират в края на септември

Гладиолите се прибират в края на септември

Няма любител цветар, който да не познава изправените стъбла на гладиолата, които са обсипани с цвят. От това цвете, което в момента все още се предлага масово по специализираните магазини, може да се правят и неповторими булчински букети или да се ползва за рязан цвят в стаята, където дълго време се разтварят пъпките му.

Срещат се различни видове гладиоли – от съвсем миниатюрните, които достигат 30 см височина на цветоносното стъбло, до гиганти, които са дълги повече от метър. В зависимост от големината на цветовете те се разделят на 5 групи.

В нашата страна времето за прибиране на клубенолуковиците на гладиолите е краят на септември, началото на октомври, когато е приключило нарастването им. Тогава листата на растението пожълтяват, а детките лесно се отделят от майчината луковица.

Много е важно при изваждането на клубенолуковиците да се внимава за наранявания. Те се подреждат в плитки проветриви сандъчета. Необходимо е да се изсушат в топла стая, преди да се поставят на хладно, но не-замръзващо място до пролетта. След като се сортират по големина, те се съхраняват при температура 8-10 градуса на сухо място през цялата зима.

 

 | Views: 423 | Прочетено във Вестник за градината