Енциклопедия

Раздел Статии:

В Южна България ранното зеле се сади наесен

В Южна България ранното зеле се сади наесен

От засаденото през есента зеле реколтата се получава още през април, докато от пролетните посадки това става през май и юни. Имайте предвид обаче, че не навсякъде из сраната зелето може да презимува, без да загине. Благоприятни са районите с по-мек климат и без особено резки колебания на температурата – долините на Струма, Места, Марица и по още доста други места. Дворовете по правило предлагат по-добри условия, защото много или малко са защитени от студените ветрове и напролет по-бързо се затоплят.

Ако сте си засели разсада през септември, както ви препоръчахме, сега той вече е готов за засаждане. Благоприятният срок е до края на октомври.

 

Необходима е предварителна подготовка

 

Подготовката на почвата започва с доброто наторяване. Когато на предвидената площ, през годината не е внасян оборски тор, сега трябва да се натори. Използва се полуугнил или угнил тор (300-350 кг/100 м²). Добре е да се направи и минерално торене с по 4-5 кг суперфосфат и 2-3 кг калиев тор, или 10-15 кг дървесна пепел. След това местото се изорава или прекопава дълбоко с права лопата и се оформят бразди през 50-60 см.

Предварително разсадът се подготвя, като коренчетата се подрязват, а листата се съкращават до около 1/3-та. Разсажда се ниско в долната част на тира, през 30 см в реда, на дълбочина до първия лист, без да се засипва вегетационния връх. Може да се направи и шахматно от двете страни на кавала. След засаждането се притискат добре в почвата, с помощта на садилото и веднага се полива. За да успеят да презимуват, растенията трябва добре да се вкоренят и да развият розетка от 6-7 листа. За това усилията се насочват към доброто вкореняване. Това налага през ноември да се направи сравнително плитко окопаване и подхранване с амониева селитра и суперфосфат (по 1-1,5 кг/100 м²). Растенията се загърлят внимателно – без да се засипва вегетационният им връх.

 

Пазете от студовете

 

Отглеждането през зимните месеци е както при зимуващите марули и главести салати. При много силно застудяване може да се покрият с полиетилен. Към края на февруари в топъл и слънчев ден се прави подхранване с 1-1,2 кг амониева селитра и леко разрохкване, а ако са били покрити с полиетилен се окопават плитко. През април процедурата се повтаря.

 

 | Views: 114 | Прочетено във Вестник за градината