Енциклопедия

Раздел Статии:

В тихи и топли дни напръскайте овошките

В тихи и топли дни напръскайте овошките

Време е за второто зимно пръскане, известно още и като ранно пролетно. Не е задължително, но масираната атака на някои болести и неприятели го правят неизбежно. Много градинари погрешно го възприемат и като своеобразна имунизация, но не е така, защото то не отменя по-нататъшните пръскания според развитието на болестите.

Всички костилкови видове се пръскат с еднопроцентов бордолезов разтвор. Това много помага срещу ранното кафяво гниене сачамянката и особено срещу къдравостта по прасковата. Много е важно, особено при прасковата, да се пръска преди набъбването на пъпките. Целта е да  предотврати заразяването. Разпукнат ли се пъпките, то вече е станало.

Ябълките и крушите може да се напръскат с 5-7% разтвор на карбамид срещу струпясването. Бордолезовият разтвор не е ефикасен срещу тази болест, още повече че много ябълкови сортове са чувствителни към медния сулфат (синия камък), който предизвиква появата на ръждиви петна по кората на плодовете.

И при това второ зимно пръскане е важно всички клони и стволовете на дърветата да се покрият обилно с разтвор. Затова разпръсквачите се нагласяват да изпръскват течността на едри капки, за разлика от летните пръскания, когато е задължително да са много дребни и да се разнасят подобно на мъгла. Освен това температурата на въздуха трябва да е не по-ниска от 4-5 градуса и да не се очаква застудяване, което да предизвика замръзване на разтвора преди да е изсъхнал.

През февруари се активизират и някои насекоми, които вредят по зеленчуковите и овощните растения. Срещу тях се предприема борба само в случай на нужда, иначе разходите за пръскане не са оправдани. Когато няма препоръка от специализираните органи, любителят се ориентира по това дали и забелязал вреди  през миналата година.

 

 | Views: 1381 | Прочетено във Вестник за градината