Енциклопедия

Раздел Статии:

В плодовете има горчиви ядки, ако липсва калций

В плодовете има горчиви ядки, ако липсва калций

Торенето има много важно значение за овошките – от хранителните вещества в почвата зависи растежът на дърветата, устойчивостта им на капризите на времето, добивът.

Азотът влияе най-силно върху растежните и репродуктивните способности. Костилковите са с 50% по-взискателни към азотното хранене от семковите.

Недостигът на фосфор пък забавя растежа на леторастите и корените. Растението остава слабо разклонено, фосфорните торове оказват благотворно влияние върху броя на плодните пъпки и вкуса на плодовете, усилват растежа и съкращават вегетационния период.

Калият засилва студоустойчивостта и добива, съхраняемостта на плодовете. Най-често от калиев недостиг страдат костилковите видове. Излишъкът на калий може да предизвика недостиг на калций и поява на горчиви подкожни ядки  при ябълките.

Азотното торене, извършено късно и с големи дози, намалява съдържанието на калций в плодовете и съ що провокира това заболяване.

За да нямат плодовете горчиви ядки, трябва да се напръскат три пъти преди брането с разтвори на калциеви соли – 0,7% калциев хлорид или 1,0% калциев нитрат.

 

 | Views: 100 | Прочетено във Вестник за градината