Енциклопедия

Раздел Статии:

Все още не е късно за декоративното зеле

Все още не е късно за декоративното зеле

Ако все още не сте засадили декоративното зеле, можете да го направите до средата на октомври, стига да имате разсад. Декоративното зеле представлява двугодишно тревисто, най-често високо до 60 см растение с големи, зелени, сиво-зелени и тъмно виолетови листа. Разположените в основата на „зелката” са на дръжки, а в горната част са седящи и удължени. Като културни растения се използват следните декоративни форми:

Crispa – достига  до 60 см, има изящно нарязани листа, тънко завити по края, зелени или пурпурно-виолетови;

Laciniata – високо до 60 см със заострени, дълбоко нарязани по края листа, зелени или червено-зелени или бяло-зелени, пъстри или със смесена окраска;

Palmifolia – достига до 200 см височина, листата са във вид на розетка на края на стеблото, тесни, нагънати, на балончета, тъмнозелени, до 40 см дълги;

Prolifera – високо до 60 см растение с едри, нагънати, вълнисти по края, назъбени листа с изразени жилки, с червена, розово-червена, бяло-пъстра окраска, често преливащи от един в друг цвят в пределите на един лист.

Декоративното зеле предпочита светли места. Лесно понася пролетните и есенните студове. Когато дойде зимата, то ще стане още по-красиво, защото от минусовите температури краската на листата му става още по-ярка. Възрастното растение понася кратковременни понижения на температурата до минус 8-12 градуса.

Разсадът на декоративното зеле може да издържи до минус 4 градуса. Декоративното зеле може да расте и на полусянка, тогава обаче то ще е по-дребно и окраската му няма да е толкова интензивна. Почвата трябва да е глинеста или песъклива, богата на хумус. За да стане красиво, ще трябва да полагате доста грижи за него. Поливайте го, разрохквайте почвата, подхранвайте. При първите внасяния на торове след засаждането осигурете азотни и органични торове. Не подхранвайте с пресен оборски тор, тъй като растението ще има огромни листа, но ще преобладава зеленият цвят по тях. Трябва да поливате обилно при сухо време.

За да го засадите през октомври, ще ви е нужен разсад на 35-40 дни. Можете да си направите групи от различни сортове или форми. Заседете растенията на разстояние 50-60 см. Декоративното зеле расте по-бързо от бялото главесто зеле. Цъфти на втората година след засаждането през юни-юли.

Ако се страхувате, че растенията ще измръзнат през зимата, можете да ги засадите в саксии и да декорирате градината си. Когато настъпят сериозни студове, от които растенията могат да пострадат, пренесете ги в хладно мазе.

 

За да поръчате семена за декоративно зеле, НАТИСНЕТЕ ТУК

 

 | Views: 237 | Прочетено във Вестник за градината