Енциклопедия

Раздел Статии:

Все още можете да сеете фасул

Все още можете да сеете фасул

По принцип фасул се сее от първи до двадесети юли, но може и сега, защото годината позакъсня. Ако почвата е суха, предварително се полива. При условията на дъждуване и на площи, чисти от плевели, фасулът се засява на четириредови ленти и по схемата 70+30+30+30/5-8 cм, на дълбочина 5-6 см. Необходими са 8-10 кг семена за един декар.

Към предшественика зеленият фасул не е особено взискателен. Чувства се много добре след краставици, зеле и картофи. Няма да му е зле и ако го настаните след зърнено-житните. Не бива да се отглежда обаче като монокултура, т.е. няколко години на едно и също място. Най-малко четири години по-късно може да дойде отново след други бобови.

Площите, предназначени за зеления фасул, се подравняват добре. Прави се подходящ наклон, за да се полива гравитачно. Непосредствено след прибирането на предшественика мястото се обработва с дискова брана. Така се унищожават растителните остатъци и се заравняват поливните бразди.

 

От много азот няма да узрее

 

През вегетацията трябва редовно да се полива, окопава и при необходимост да се пръска срещу болести и неприятели. Посевът се подхранва с минерални торове. Да не се внася голяма доза азотен тор, защото вегетацията ще се удължи и бобовете няма да узреят дружно. А това е много важно за вторите култури. През това време на годината се скъсява денят и се понижават нощните температури, тези условия са причина за по-голямо натрупване на нитрати в свежата продукция.

 

Плевелите ще задушат растенията

 

Не допускайте плевелите да се развиват, те бързо ще задушат растенията. На малки площи почвата редовно да се окопава. На по-големи поникналите житни плевели могат да бъдат унищожени, когато са на 1-3 лист с фузилад – 22,5 мл или селект 240ЕК – 20 мл.

Посочените дози са за 10 л вода за 250 кв. м площ. Имат карантинен срок 60 дни, а селект 240 ЕК – 100 дни. При засяване на следващата култура да се провери възможността й за отглеждане.

 

За да поръчате семена за фасул, НАТИСНЕТЕ ТУК

 

 | Views: 320 | Прочетено във Вестник за градината