Енциклопедия

Раздел Статии:

Време е да приберете картофите

Време е да приберете картофите

Картофите се изваждат, когато листата им са завехнали, а върховете на стъблата са сухи. Клубените трябва да се твърди, а кожицата им да не се бели. Ако така приберете картофите си, ще ограничите гниенето им по време на съхранение. Чувствителните сортове трябва да се изваждат в сухо и топло време, когато температурата е над 7°С.

 

Температурата и влагата са най-важни

 

По време на съхранението клубените преминават през три периода – дозряване, покой и събуждане. Първият трае около 15-20 дни. Тогава картофите дишат най-интензивно и отделят много влага и въглероден двуокис. Ако има наранени, кожицата им заяква. От бързото протичане на дозряването зависи доброто съхраняване. Във втората фаза на покой всички биохимични процеси се забавят. Загубите на сухо вещество и вода са минимални. При различните сортове този период има различна продължителност и се влияе от зрелостта на клубените, сорта, температурата и влагата в хранилището.

Третият период – събуждането, се отличава с интензивно покълване. Започва с усилено дишане, загуба на сухо вещество и вода. Картофите са много капризни към температурата и въздушния режим при съхраняването. Ако е топло, многото вода в тях създава условия за интензивно дишане на клубените, с което са свързани всички следващи процеси като загуба на вода и сухо вещество, покълване и поява на болести.

 

Помещението се проветрява всеки ден

 

Картофите се съхраняват в ровници и в масивни хранилища. В обикновените ровници картофите се насипват върху скари на дебелина 70-80 см, в хранилищата с естествено проветрение  – до 1,5 м, а при активна вентилация слоят може да достигне 3 м. След като извадите картофите, ги дръжте три седмици при високи температури— 14-16° С и интензивно проветряване. Така те заякват.

Всеки ден проветрявайте помещението за един час. След това температурата се понижава, като достига до 2-4 градуса през зимата.

През време на покоя картофите се проветряват един път седмично, а в студено време се прави вътрешна вентилация. За да не покълнат в обикновените ровници, през топлите пролетни дни отдушниците им се отварят през нощта и затварят през деня.

Постоянно проверявайте състоянието на клубените и отстранявайте загнилите картофи, за да не заразяват и околните.

 

 | Views: 163 | Прочетено във Вестник за градината