Енциклопедия

Раздел Статии:

Време е да наторите лозето

Време е да наторите лозето

Мощната коренова система на лозата иска и подхранване с подходящ тор. Всяка година тази коренова система изсмуква от декар лозе до 9 кг азот, от 5 до 12 кг калий и от 2 до 3,5 кг фосфор. Торенето с оборски тор най-често се извършва през есента, но няма нищо страшно, ако сте пропуснали този сезон – през пролетта можете да сторите това. Органичният тор трябва да е много добре угнил.

Торенето трябва да се извърши най-късно 20 дни преди напъпването на лозите. Пролетната дълбока оран или обръщането на лозето с права лопата се използва и за внасяне в почвата на тора. Специалистите съветват за един декар да се отделят от 22 до 25 кг амониев сулфат или 18-20 кг амониев нитрат и 25-30 кг калиев сулфат.

Можете да направите замяна на калиев тор с пепелта, получена през зимните месеци от горенето на дърва, слънчогледови стъбла, слама и т. н. Използването в прекалено големи количества на азотните торове води до увеличаване на добива, но за сметка на качеството на гроздето. Затова всяка хранителна добавка трябва да се дава без да се прекалява.

 

 | Views: 472 | Прочетено във Вестник за градината