Енциклопедия

Раздел Статии:

Време е да изнесете лимона на открито

Време е да изнесете лимона на открито

Твърде важен момент при отглеждане на лимона и другите цитрусови е извеждането им от състоянието на “зимен сън” и преместването им на открито. През зимата, поради недостиг на светлина, растенията са изтощени – с малко пластични вещества. При това листата, които са се развили през този период, са два до три пъти по-големи, по-тънки, с по-малко хлорофил. Затова те по-лесно се разкъсват от вятъра, по-бързо се повреждат от слънчев пригор. Най-капризен е лимонът, той въобще не понася прякото слънчево прегряване през летните месеци – най-добре “летува” под сянката на дървета с рехава корона и в никакъв случай не на плочник, тротоар, открит балкон. По-слабо страда едроплодният лимон (Пондероза), а портокалът, мандарината, грейпфрутът и кинканите не се плашат от прякото слънце.

 

Аклиматизацията се прави внимателно

 

Цитрусовите и особено лимонът се преместват на два-три пъти към добре осветен прозорец с достъп на пряко слънце през предиобедните часове. Увеличава се малко водата за напояване. Прави се първото торене с течен (разреден) стар оборски тор. Все пак слани може да има и през май, а тая година се случи и с хладна пролет. Това налага да се забави изнасянето на цитрусовите на открито след средата на месеца. Ако, поради липса на двор, ще останат на балкона, над тях трябва да се опъне тензухен екран, а под съда да има горски мъх, който често да се навлажнява.

Ако в градината нямате големи дървета за сянка, съдът с лимона трябва да поместите в лехата с цветя и храсти. Може да се използва и мястото под лозница или киви. Стига да не е открито за постоянно течение – вятърът изсушава и поврежда листата, плодните пъпки и дребните завръзи окапват.

Нека любителите да не си правят излишен труд за допълнително опрашване на цветовете. Цитрусовите раждат и без оплождане и дори по-ценни са безсеменните. Добре е да се обират навреме зрелите плодове – така дръвчето ще има повече нови цветове и завръзи. Презрелите са с по-нискй диетични и лечебни качества. Най-ценни са леко зажълтелите, те съдържат повече витамин С.

 

Всички повредени клончета трябва да се премахнат

 

Огледайте внимателно дръвчето. Всички повредени и засъхнали клончета трябва да изрежете. Ако има прераснал миналогодишен летораст, по-добре не го съкращавайте, а го извийте надолу (привръзва се с канап към долен клон). Така ще се предизвика поява на плодни клончета към основата му. Помнете, че всеки съкратен летораст не плододава, ако е излишен, най-добре е да се отреже до основата.

Месец май е време повече или по-малко да се смени почвата, както и съдът с малко по-широк (но не повече от 2-3 см в радиус). Коренчета може да се изрежат само частично – не повече от четвърт от обиколката, но отгоре надолу до дъното. Абсолютно погрешно и вредно е едновременно да се изрежат всички повърхностни коренчета. През следващите 3-4 години се изрязват последователно и останалите.

През летния период давайте на лимона толкова вода, че почвата да е леко влажна, но не и мокра. По-добре поливайте с престояла вода – без хлор. Заедно с водата веднъж месечно може да внесете разреден органичен тор. Не забравяйте, че овчият тор е два-три пъти, а птичият четири пъти по-силен от говеждия. Ако торът се внася директно, неразмит, трябва да е задължително угнил. Но не и измит от дълго престояване на открито под слънце и дъжд.

 

За да си изберете нов лимон, НАТИСНЕТЕ ТУК

 

 | Views: 655 | Прочетено във Вестник за градината