Енциклопедия

Раздел Статии:

Време е да засеете целината

Време е да засеете целината

Става въпрос за най-употребяваната, кореновидната. Ако искате сами да си я отгледате за нуждите ви през есента и зимата, трябва сега да засеете семената за производство на разсад. Най-подходящите срокове според района са от средата на март до началото на април.

Не ви трябва парник или оранжерия. Разсадът ще отгледате в обикновена студена  лехичка на открито. За да получите здрави и добре развити растения за засаждане, засейте семената в редове на 4-5 см един от друг. Ако употребите 1 г семена на 1 кв. метър, посевът ще бъде достатъчно рядък и няма да има нужда от пикиране.

Семената на целината никнат бавно и се нуждаят от постоянно поддържана умерена влажност. За да я запазите, покрийте почвата с найлоново платно, за предпочитане черно, или друг подходящ материал. Щом се появят първите поници, отстранете покривката и поливайте, за да не допуснете изсъхване на почвата.

Разсадът ще бъде готов през първата половина на юни. Растенията се засаждат по бразди или в ниски лехи (фитарии), които при напояване се заливат с вода. Дълбочината на назасаждането е такава, каквато е била в разсадната леха. Целината не понася дълбоко засаждане.

 

За да поръчате семена за целина, НАТИСНЕТЕ ТУК

 

 | Views: 159 | Прочетено във Вестник за градината