Енциклопедия

Раздел Статии:

Време е да засадите праза

Време е да засадите праза

Ако сте засели разсада през втората половина на март или през първата на април, вече е готов за разсаждане. Грижливо отгледаните растения трябва да са надебелели до 5-6 мм. Оптималният срок на разсаждане е втората половина на юни до първите дни на юли.

Празът се отглежда като втора култура след градински грах или ранни картофи. Много е важно след прибирането на предшественика и почистването на площта от растителните остатъци да подготвите добре почвата. Ако е суха, полейте предварително. Важно е растенията да попаднат в рохка почва.

Преди засаждането трябва да оформите и фитарите, т. е. да направите дълбоки лехи, които да се заливат с поливната вода. Този начин на отглеждане на праза е подходящ за малката градина. Водата попива бавно в почвата и я овлажнява добре. А празът, подобно на водния лук, е много влаголюбив. Не пречи да го засадите и на равна повърхност, стига да му осигурите поливките. Подходящите разстояния на засаждане са 20-25 см между редовете и 12-15 см в реда.

През вегетацията ще окопаете растенията два-три пъти на дълбочина 5-6 см, за да разрохкате почвата. Когато поотраснат, появяващите се плевели отстранявайте ръчно.

През юли и август поливките се налагат всяка седмица, а по някога и по-често. Почвата трябва да бъде винаги влажна. През септември разредете поливките независимо от валежите, а през октомври ги прекратете.

 

 | Views: 112 | Прочетено във Вестник за градината