Енциклопедия

Раздел Статии:

Вземете резници от форзицията

Вземете резници от форзицията

Най-ранобудният храст цъфтящ преди всички е форзицията. Януари и февруари са подходящи месеци да се подготвят зрели резници. Родина на форзицията е Китай, но й при нас се е приспособила добре, защото вирее и на сянка и на по-бедни почви. Тя е сухоустойчива и става също и на припек. На височина е между 1,5 и 3 м. Цъфти преди разлистването.

 

Сега се подготвят резиците и се подмладява

 

Ако искаме да освежим градината с този красив слънчев храст е време да нарежем клони, а от тях да подготвим  резниците. В случая ще свършим двойно полезна работа. От една страна с кастренето на клоните се формира и подмладява храста. А а от друга така го размножаваме и разкрасяваме градината.

Приготвените резници да са с дължина 18-20 см и с по две, три пъпки. Съхраняват се в почвата вързани на снопчета. Може допълнително да се завият с рогозки или слама, за да не измръзнат.

 

Във ваза ще покаже прелести за 3 седмици

 

При подготовката ще забележим, че цветните пъпки са доста набъбнали. Липсва им топлина и повече светлина, за да разцъфнат. Тези условия можем да ги създадем във ваза с вода, поставена в слънчевата затоплена стая. Необходими са само 3 седмици, за да се радваме на събуждането и свежестта на цветовете на форзицията. Дори нещо повече. Във водата тя се и вкоренява и при стайни условия може да се възпроизведе прелестната форзиция.

По същия начин се подготвят резници от дрян, върба и много други храсти, които се размножават чрез зрели резници.

 

Форзиция в саксия…Вижте повече

 

 | Views: 459 | Прочетено във Вестник за градината