Енциклопедия

Раздел Статии:

Направете вертикални конструкции за краставиците

Направете вертикални конструкции за краставиците

През месец май времето се затопля до толкова, че краставиците може да се засяват или засаждат, ако е отгледан разсад, почти навсякъде из сраната. Обикновено схемата на засаждането (засяването) е 90 см между редовете и 40 см между растенията в реда. Може да се използва е ленточната – оформя се лента от 2 реда на 50 см един от друг, на 100 см от първата лента се оформя втората също двуредова и т. н. В редовете растенията отстоят на 40-45 см едно от друго.

Краставиците развиват дълго стъбло със странични разклонения, което се разстила по повърхността на почвата. Отглеждани така, те дават много по-малко плодове, отколкото са способни да дадат. Много по-добри резултати се получават, ако се оглеждат вертикално на носеща конструкция. Тя се състои от колове и опънати между тях нишки тел.

 

Ще я изградите така:

 

Забивате коловете през 2 м в реда на краставиците. Те трябва да стърчат над земята на 1,8-2 м височина, а в почвата да са забити по възможност до 60-80 см, за да са устойчиви. Между коловете опъвате две или повече нишки тел. Най-горната нишка е към върха на коловете, а най-ниската – на 20 см от почвата. От най-горната спускате по нишка канап за всяко растение, което привързвате с хлабава превръзка под най-долния лист.

 

За да поръчате семена за краставици, НАТИСНЕТЕ ТУК

 

 | Views: 365 | Прочетено във Вестник за градината