Енциклопедия

Раздел Статии:

Вейгелата се сади сега

Вейгелата се сади сега

Вейгелата (Weigela) е красив многогодишен листопаден храст от семейство Бъзови (Caprifoliaceae). Тя напълно ще преобрази вашата градина. Вейгелата  цъфти  два пъти годишно – през пролетта и в края на лятото и ви радва със своите розови, червени, кремави, жълти и бели цветове. Забележителното при нея е, че яркостта на цветовете се променя в периода на цъфтежа: в началото нейните цветчета са бледи, но постепенно набират сила и стават все по-ярки.

Най-подходящият период за засаждане е март-април. Ако засадите растението през есента, то няма да успее да се приспособи и ще загине. Затова, ако сте закупили вейгелата през есента, не е необходимо да бързате – изчакайте до пролетта. Вкопайте растението в наклонено положение и покрийте короната с пръст. При закупуването и се поинтересувайте за възрастта на храста –  растения на повече от 3,5 години се адаптират по-успешно към нови условия.

Внимателно избирайте мястото за засаждане. Вейгелата е светлолюбив храст, обича топлината и директната слънчева светлина  – условия задължителни за пълноценното и развитие. Листата и цветчетата  и се повреждат лесно от вятъра затова мястото за засаждане трябва да бъде защитено от северни ветрове.

Най-подходящо е тези растения да бъдат засаждани в групи от 3 до 5 вида, които да се съчетават по цвят на венчетата, размерите им и формата на храстите, а също така и да съвпадат по периода на цъфтеж.

Храстът предпочита добре дренирана, ронлива и плодородна почва. Вирее и във варовита почва.

За по-добър растеж храстите се подрязват редовно, като увехналите клонки и цветове се отстраняват. Най-подходящото време за подрязване е през пролетта или след цъфтежа.

Размножаване става най-лесно с резници през май- юни след подрязването.

 

За да поръчате разсад за вейгела, НАТИСНЕТЕ ТУК

 

 | Views: 171 | Прочетено във Вестник за градината