Енциклопедия

Раздел Статии:

Вегетативно размножаване на декоративните растения

Вегетативно размножаване на декоративните растения

Вегетативното размножаване на дървета и храсти се практикува в градинарството с по-голям успех от семенното, защото е по-бърз метод и от отделна част на растението се възпроизвежда цялото растение, като белезите се запазват.

Размножаването чрез резници се осъществява благодарение на образуването на корени върху едногодишни клонки, когато те бъдат поставени във влажна и проветрива лека почва. От леторастите с няколко пъпки се подготвят резниците. Допълнителните корени се образуват винаги на долния по-дебел край на резника, а от пъпките на горния край, се развиват летораслите. Това правило важи при резниците да се засаждат така, че долният им край да лежи в почвата, за да се образува там и развие кореновата система.

 

Има два вида резници: зимни (зрели) и летни (зелени).

 

Зимните резници са части от узрели и вече вдървенели леторасли. Зелените резници са части от невдървенели, още нарастващи нарастващи леторасли. Резниците, в зависимост от дървесния или храстовия вид, се подготвят по различно време. При листопадните видове най-удобното време е юни – юли, при вечнозелените широколистни видове зелени резници се подготвят през август, а за иглолистни най-късно през септември. Зелените резници се залагат в парници или сандъчета с влажен пясък на дълбочина половин до един сантиметър. Иглолистните видове се вкореняват по-бавно и по-трудно от широколистните.

Зрелите резници, които са части от вдървенели леторасли, се подготвят през зимните месеци – януари и февруари, покриват се плътно навързани в снопчета, за да не измръзнат до март -април, когато е време да се вкоренят в подготвената почва на определените места.

Ако нямате градинка, тогава вземете голяма саксия, която запълнете с лека и влажна почва. Сложете 4 пръчки в краищата и се нахлузете отгоре найлонова торба. Уплътнете торбата и я стегнете с ластик. Поставете саксията в сандъче със стъклен капак и я изнесете на открито.  При ярко слънце засенчвайте или премествайте на закрито. Редовно проветрявайте и оросявайте почвата. Ако времето  застуди, покрийте саксията с платно, за да предпазите растението. Отстранявайте листата, които засъхват или изгниват.

Когато настъпи пролет, засадете вкоренените резници в градината.

 

 | Views: 215 | Прочетено във Вестник за градината