Енциклопедия

Раздел Статии:

Българската виагра

Българската виагра

Растението е познато с няколко имена, наричат го пирински, мурсалски, македонски чай, някъде  и миризлив бурен. Расте на сухи, варовити и каменисти места. Естествени находища има над 2000 м надморска височина в Пирин, Рила, Средни  и Западни Родопи, Славянка.

Многогодишното растение има прави и приповдигащи се стъбла, високи до 50-70 см. Листата са целокрайни, срещуположни, долните са продълговато ланцетни с къса дръжка, а горните са сърцевидни и приседнали. Цветовете са събрани в класовидно съцветие с яркожълти прицветници.Чашката е тръбеста, звънчевидна, с 10 жилки и 5 зъбеца, покрити с дълги власинки.

Използва се надземната част – листата, цветовете и стъблата, събрани през време на цъфтежа, който е през юли и август. Суши се на сянка или на в сушилни при температура 30 – 35 градуса. Изсушената билка има приятен аромат и слабо горчив вкус. Когато не е нарязана може да се съхранява 2 години.

 

Отгледайте си у дома

 

Семената му имат кълняемост между 50 и 60 процента. Може да се отглежда в изкуствени насаждения. Почвата трябва да се смеси с пясък и лехите да са задигнати, за да не се задържа излишна вода.  Разстоянието между лехите  трябва да бъде  около 70 см, а между растенията  40-50 см.  Семената се засяват рано напролет в сандъчета като се покриват с наелон или стъкло. През месец  април-май /в зависимост от температурата/  се засаждат навън. В началото растенията са малки и имат нужда да бъдат поливани  през няколко дни. Трябва също редовно да се плевеят и окопават.

 

Лечебно действие

 

Растението не е напълно изследвано, но е известно като българка виагра.  Препоръчват го при спастичен бронхит, действа отхрачващо, омекотяващо и облекчаващо на възпалените  лигавици. Помага при всички видове кашлица, гръдна жаба, енфизем.

 

Рецептата:

 

Една чаена лъжичка от изсушената билка се запарва в 200 мл вряща вода. Прави се запарка 15-20 минути,  след което се прецежда. Пие се по 100-150 мл преди ядене и вместо вода. Пиринският чай има приятен аромат и се използува не само като лечебно средство но и като сгряваща напитка.

 

 | Views: 613 | Прочетено във Вестник за градината