Енциклопедия

Раздел Статии:

Бамята се сее през май

Бамята се сее през май

Бамята е много топлолюбива. За да поникне, нужно ни е 10-15 дни време, през което температурата  на почвата да е не по-ниска от 15 градуса. Такива условия има едва през втората поливина на май. Така тя е и последното зеленчуково растение, което се засява през пролетта. В началото се с развива бавно, защото все още я няма оная топлина, която й е нужна. Но това не е всичко, което трябва да знаете, ако искате да я отгледате в своята зеленчукова градина.

Видът на почвата за нея не е от значение, но при всички случаи почвеният слой трябва да е дълбок, влагоемен и да съдържа хранителните елементи в лесно усвоима форма. Лесно усвоими са те в минералните торове и затова бамята реагира много добре на тяхната употреба. С органичните торове се тори предшестващата я култура. Освен това почвата трябва да се поддържа постоянно нормално влажна. Това важи най-вече за периода на плододаване, когато плодовете бързо нарастват и трябва да се берат през ден или всеки ден.

Бамята може да бъде засята по бразди на 45-50 см една от друга. Семената се засяват по 3-4 в гнезда, отстоящи на 25-30 см. Дълбочината на сеитбата е 3-4 см. За малката градина подходяща е и сеитбата на равна повърхност. В такъв случай с триъгълна мотика се отварят браздички, дълбоки до 3-4 см, пак през 45-50 см. Семената се пускат ръчно и се заравят с изровената пръст.

Иначе грижите за нея са както и за други зеленчуци – окопаване, подхранване, поливане…

 

За да поръчате семена за бамя, НАТИСНЕТЕ ТУК

 

 | Views: 102 | Прочетено във Вестник за градината