Енциклопедия

Раздел Статии:

Асмата също се нуждае от филизене

Асмата също се нуждае от филизене

Филизи са леторастите на лозата (и на овощните дръвчета) в млада възраст, а премахването на ненужните от тях се нарича филизене. Ползата от него е много голяма – всички филизи отначало черпят резервните хранителни вещества от корените и стъблото, а премахнете ли се част от тях, останалите се развиват по-добре и изхранват по-едри гроздове. Освен това така се облекчава и следващата зимна резитба, защото няма да ги има израснали като дълги лозови пръчки.

При филизенето на асмата се премахват преди всичко филизите, които се развиват в основата и по цялата дължина на стъблото. По хоризонталната част се премахват всички безплодни (по които няма реса) филизи. Такива може да са се появили по старата дървесина, но най-много внимание и време се отделя на филизите по плодните звена – чепчетата и по-дългите пръчки, които са рязани при зимната резитба. На чепчетата трябва да останат само двата филиза, покарали от двете пъпки (зимни очи), на които е била съкратена пръчката при зимната резитба. Всичко друго, което израства, се премахва. Така се постъпва и с по-дългите плодни пръчки (рязани на 3-4 или на 10-12 очи). Може да се запази някой безплоден филиз в основата чепче, само когато не са се развили запазените пъпки или покаралите от тях филизи са слаби и не нарастват нормално. Тогава запазеният филиз ще послужи за създаване на ново плодно звено по време на зимната резитба.

Случва се от една пъпка (зимно око) да са израснали два филиза и двата да имат реса, т. е. да са плодни. В такива случаи единият от тях (по-слабият) без съжаление се премахва. Това не намалява добива, а само прави по-едро и сочно гроздето на запазения летораст. Освен това може да се махнат и плодни филизи, които растат самостоятелно, ако се преценява, че лозата е натоварена с много грозде и това ще я изтощи и няма да може да заложи нови цветни пъпки през лятото. По същество такава намеса е корекция на зимната резитба и това е другата важна функция на филизенето – коригиращата.

За тази резитба на зелено не ви трябват ножици – извършва се с пръсти. Времето й е през май. Не бива да се закъснява, за да не се черпят резервни хранителни вещества от части, които се изхвърлят. Не бива й да се избързва, защото трябва да се види кои филизи са плодни и кои не.

 

 | Views: 147 | Прочетено във Вестник за градината